DISTRIBUIȚI
risingsunchatsworth.co.za

Mikola Statkevici, un lider al opoziţiei belaruse ce ispăşeşte în prezent o pedeapsă de 15 zile de închisoare, a fost din nou condamnat la o pedeapsă similară, a anunţat luni soţia lui, Marina Adamovici, informează AFP, potrivit agerpres.

Verdictul a fost pronunţat în absenţa lui Statkevici şi a avocatului său, justiţia belarusă refuzând să-i comunice acestuia din urmă motivele noii condamnări şi când va fi eliberat opozantul.


Citește și : CEDO analizează trei cazuri legate de independența Curții Supreme din Polonia

Mikola Statkevici a fost arestat pe 31 mai, când se îndrepta spre locul unei manifestaţii la Minsk. Acuzat că a organizat o altă acţiune de protest neautorizată la sfârşitul lui mai, el a fost condamnat, la o zi după arestarea lui, la 15 zile de închisoare.

Un alt opozant belarus ce ispăşeşte o pedeapsă de 15 zile de detenţie, Pavel Severineţ, a fost la rândul său condamnat din nou, de data aceasta pentru 30 de zile. El a fost arestat la începutul lui iunie în centrul Minskului când aduna semnături pentru a li se permite opozanţilor să participe la prezidenţiale.

Citește și : Trump se întâlnește cu 19.000 de oameni într-o arenă ÎNCHISĂ din Oklahoma

Autorităţile din Belarus, ţară condusă cu o mână de fier de Aleksandr Lukaşenko încă din 1994, duc de mai multe săptămâni o campanie împotriva posibililor candidaţi ai opoziţiei în alegerile prezidenţiale prevăzute să aibă loc pe 9 august.

Mikola Statkevici, care a ispăşit deja cinci ani de închisoare între 2011 şi 2015, nu poate să participe la alegerile prezidenţiale din cauza condamnărilor, la fel ca Serghei Tihanovski, blogger devenit celebru prin înregistrările sale video în care denunţă corupţia regimului Lukaşenko şi care a fost condamnat în mai la 15 zile de închisoare pentru o manifestaţie neautorizată.