DISTRIBUIȚI
IPA NEWS

Procesul împotriva lui Canan Kaftancioglu, lidera organizaţiei din Istanbul a Partidului republican al poporului (CHP) din opoziţie, care este acuzată că l-a insultat pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan în postări pe social media vechi de câţiva ani, a început vineri, relatează dpa, potrivit agerpres.

Kaftancioglu este percepută de multă lume drept unul din arhitecţii recentei victorii în alegerile de la Istanbul a lui Ekrem Imamoglu.


Citește și : Poliţia italiană a arestat un fost combatant jihadist din Siria

Actul de acuzare menţionează 35 de postări pe social media între 2012 şi 2017. Parchetul cere o sentinţă de până la 17 ani de închisoare, a anunţat CHP.

Pe lângă insulte aduse preşedintelui, ea este acuzată că a insultat Republica Turcă, provocând ură şi ostilitate în rândul poporului şi diseminând propagandă pentru o organizaţie teroristă.

„Deşi acest proces nu are un aspect juridic şi a fost deschis în întregime din motive politice, îmi voi exercita drepturile legale până la sfârşit, întrucât cred în democraţie şi justiţie”, a postat pe Twitter Canan Kaftancioglu.

Noul primar al Istanbulului Ekrem Imamoglu şi-a început joi oficial mandatul, la patru zile după victoria decisivă într-un scrutin reluat la solicitarea Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), al lui Recep Tayyip Erdogan.

CHP susţine că AKP-ul aflat la putere „vrea să o pedepsească pe dna Kaftancioglu din cauza rezultatului alegerilor”.

Citește și : Potrivit lui Dalai Lama, Donald Trump este lipsit de ‘principii morale’: Într-o zi spune un lucru, în alta, altceva

Investigaţia împotriva politicienei de opoziţie datează din ianuarie 2018, fiind declanşată cu doar două zile înainte de a fi aleasă şefa organizaţiei de la Istanbul, potrivit parlamentarului CHP Sezgin Tanrikulu.

Nicio acţiune nu a fost însă întreprinsă în cadrul investigaţiei până în mai acest an, chiar înainte de alegerile de la Istanbul.

Tribunalul a stabilit următoarea dată a procesului pentru 18 iulie.