DISTRIBUIȚI
AP

Svetlana Tihanovskaia, lidera în exil a opoziţiei belaruse, a primit sâmbătă în Germania un premiu pentru pace, relatează dpa, potrivit agerpres.  

Membrii comitetului director au decis să-i acorde Svetlanei Tihanovskaia Premiul Lothar Kreyssig pentru pace din dorinţa de a-i răsplăti curajul, în calitate de reprezentantă a mişcării pentru democraţie din ţara ei, se menţionează într-un comunicat.


Citește și :  Victor Chirilă este noul ambasador al R. Moldova în România

Politiciana de opoziţie în vârstă de 39 de ani nu a fost prezentă la ceremonia de decernare a premiului din oraşul Magdeburg, dar a trimis un mesaj video pentru a mulţumi comitetului director pentru recompensă.

Tihanovskaia a fost pregătită să-şi asume un mare risc personal înfruntând regimul pentru convingerile ei într-un moment decisiv, a precizat comitetul.

Candidatura ei la prezidenţiale împotriva lui Aleksandr Lukaşenko, într-un scrutin considerat de mulţi ca fraudat, a întărit rolul Europei în Belarus şi în Europa de Est, încurajându-i pe mulţi să protesteze paşnic, a mai menţionat comitetul.

Svetlana Tihanovskaia, care trăieşte în prezent în exil în Lituania, s-a întâlnit joi cu preşedintele german Frank-Walter Steinmeier pentru discuţii la Berlin.

Citește și : Italienii sunt sfătuiţi să-şi facă doza booster! Numărul de infectări creşte vertiginos

Premiul pentru pace Lothar Kreyssig răsplătit cu 3.000 de euro este decernat de districtul bisericii protestante din Magdeburg.

Distincţia îl comemorează pe Lothar Kreyssig (1898-1986), un judecător german care a făcut campanie împotriva anti-semitismului. Premiul este decernat o dată la doi ani indivizilor sau grupurilor cu merite deosebite în reconciliere.