DISTRIBUIȚI
AP

Opozanta belarusă în exil Svetlana Tihanovskaia l-a acuzat joi pe preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko, de „înaltă trădare” pentru că „a ajutat” Rusia lui Putin să lanseze o invazie asupra Ucrainei, informează AFP, potrivit agerpres

„Forţele militare ruse, cu ajutorul regimului Lukaşenko, au lansat lovituri împotriva oraşelor ucrainene. Aceste lovituri au fost de asemenea lansate de pe teritoriul belarus”, a afirmat Tihanovskaia în timpul unei conferinţe de presă la ambasada Lituaniei de la Paris. „Aceasta face din Belarus un stat agresor” şi „una dintre părţile acestui conflict armat”, a adăugat ea.


Citește și : Moscova va REPRIMA orice protest anti-război în Rusia

„Aceasta este înaltă trădare şi un act de trădare împotriva intereselor poporului nostru şi ale Republicii Belarus”, a continuat opozanta, afirmând că Lukaşenko „a pierdut dreptul de a se exprima în numele poporului belarus”.

„Începând de astăzi, îmi asum responsabilitatea de a reprezenta poporul şi Republica Belarus”, a declarat Tihanovskaia, considerată de Occident adevărata câştigătoare a alegerilor prezidenţiale din august 2020 în faţa lui Lukaşenko, aflat atunci la sfârşit de mandat.

„Ne este ruşine de rolul pe care îl joacă ţara noastră în acest război”, a mai spus Tihanovskaia, adresându-se ucrainenilor.

Franţa a condamnat joi utilizarea de către Rusia a teritoriului vecinului şi aliatului său belarus pentru a întreprinde operaţiuni militare împotriva Ucrainei, iar Uniunea Europeană a îndemnat Belarus „să nu ia parte” la ofensivă.

Citește și : China ‘înţelege preocupările’ Rusiei în materie de securitate

Ucraina a anunţat că forţe terestre ruse au intrat pe teritoriul său dinspre Rusia şi Belarus, joi dimineaţa. Potrivit poliţiei de frontieră ucrainene, unităţi militare ruse au pătruns în regiunea Kiev joi, dinspre Belarus, pentru a întreprinde un atac cu rachete Grad asupra unor ţinte militare.