DISTRIBUIȚI
mirror.co.uk

Preşedinta Partidului Democratic Unionist nord-irlandez (DUP), care susţine guvernul premierului britanic Theresa May, a afirmat sâmbătă că ar prefera un Brexit în lipsa unui acord decât un acord prost, descriind actualele planuri ca pe „o anexare a Irlandei de Nord” de către UE, relatează Reuters, scrie Agerpres.

Negociatorii britanici şi ai UE au accelerat în această lună eforturile pentru un acord asupra Brexitului care întâmpină în continuare dificultăţi în chestiunea frontierei dintre Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, şi Republica Irlanda, stat membru UE.


Citește și : Cutremur cu magnitudinea 5,6 în largul insulei indoneziene Sulawesi

În absenţa unui acord comercial comprehensiv UE-Marea Britanie după Brexit, UE încearcă un aranjament în baza căruia Irlanda de Nord ar putea fi supusă în continuare reglementărilor blocului comunitar pentru a evita construirea unei frontiere pe insula Irlanda.

Însă DUP, care susţine guvernul May în adoptarea de legislaţie în parlamentul britanic, se opune cu vehemenţă oricăror propuneri conform cărora provincia ar fi tratată diferit de restul Marii Britanii.

„Înţeleg pe deplin riscul unui Brexit fără acord, dar pericolele unui acord prost sunt mai grave”, a scris Arlene Foster într-un articol publicat vineri de Belfast Telegraph.

„Acest aranjament ‘plasă de siguranţă’ nu ar fi unul temporar. Ar însemna o anexare permanentă a Irlandei de Nord departe de restul Marii Britanii şi ne-a lăsa pentru totdeauna supuşi unor reglementări decise într-un loc în care nu avem niciun cuvânt de spus”, a adăugat ea.

Marea Britanie vrea ca orice aranjament „plasă de siguranţă” să fie limitat în timp. Susţinătorii unei linii dure din Partidul Conservator al lui May se tem că aranjamentul ar putea fi folosit pentru a ţine întreaga Mare Britanie pe termen nedefinit în interiorul uniunii vamale a UE. UE se opune pe de altă parte unei date-limită pentru aranjamentul din insula Irlanda.

Citește și : SUA: Bilanțul uraganului Michael a ajuns la 17 morți

Arlene Foster spune că partidul ei, care are zece deputaţi în parlamentul britanic, nu merge la cacialma în poziţia sa dură faţă de negocieri. „Nu este un joc. Oricine se angajează într-un mod lejer dă dovadă de naivitate şi nu reuşeşte să înţeleagă gravitatea deciziilor pe care le vom lua în următoarele săptămâni”, a continuat Foster.

„Următoarele zile, săptămâni şi luni vor fi critice. Deciziile luate vor modela Irlanda de Nord în care vor trăi nepoţii noştri”, a subliniat ea.

Arlene Foster a spus că vrea să asigure un acord care să fie bun atât pentru Irlanda de Nord, cât şi pentru Republica Irlanda şi că va călători la Dublin pentru convorbiri luni.

Într-un articol dintr-un alt ziar nord-irlandez, Belfast News Letter, fostul ministru de externe Boris Johnson a atacat şi el acest aranjament, caracterizând acordul lui May de a accepta „plasa de siguranţă” drept „o greşeală oribilă”.

„Singurul mod de a aduce lucrurile înapoi pe făgaşul normal este să renunţăm la ‘plasa de siguranţă’ „, a scris Johnson.