DISTRIBUIȚI
Daily Express

Lidera Partidului Democratic Unionist nord-irlandez (DUP), Arlene Foster, care susţine guvernul britanic condus de Theresa May, a apreciat că mecanismul de ‘backstop’ inclus în acordul privind retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană este toxic, dar a precizat că ea va putea sprijini acordul dacă respectiva clauză va fi înlocuită, transmite marţi Reuters, potrivit agerpres.

”Ne vom reafirma opoziţia faţă de actualul backstop şi faptul că parlamentul a susţinut acum această poziţie înseamnă că ea (Theresa May, n.red.) are un mandat clar pentru a reveni la Bruxelles (pentru renegocierea acordului de retragere, n.red.)”, a declarat pentru BBC Arlene Foster, care se va întâlni la Belfast cu şefa executivului britanic Theresa May.


Vezi şi: Incendiu devastator în Paris. Şapte oameni au fost ucişi de flăcări! – FOTO/VIDEO

”Mandatul dat de parlament este de a înlocui clauza ‘backstop’; actuala clauză ‘backstop’ este toxică pentru aceia dintre noi care trăiesc în Irlanda de Nord. Dacă ‘backstop’-ul este soluţionat în acordul de retragere… vom susţine prim-ministrul. Nu vreau să văd un scenariu fără acord”, a adăugat Foster.

În urmă cu o săptămână, parlamentarii britanici i-au cerut premierului britanic Theresa May să renegocieze acordul de Brexit pentru a înlocui mecanismul de „backstop” – clauză ce prevede că Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană până când Londra şi Bruxellesul vor găsi o soluţie mai bună care să împiedice reapariţia unei aşa-numite ”frontiere dure” între Irlanda şi Irlanda de Nord.

Citeşte şi: Maduro răspunde apelului lansat de Grupul de la Lima: ‘Respingător şi ridicol!’

Marea Britanie urmează să iasă din UE la 29 martie, dar acordul de retragere, pe care parlamentarii britanici refuză să-l ratifice din cauza prevederilor ‘backstop’-ului cu privire la comerţ, ar menţine relaţiile actuale pentru o perioadă de tranziţie până cel puţin la sfârşitul anului viitor şi, posibil, pentru încă doi ani.