DISTRIBUIȚI
dpa

Lidera Uniunii Creştin Democrate germane (CDU), Annegret Kramp Karrenbauer, a făcut apel marţi la crearea unui stat palestinian, în ultima zi a vizitei sale în Israel, transmite dpa, potrivit agerpres.

Annegret Kramp Karrenbauer, cunoscută sub iniţialele AKK, a fost aleasă la finele anului trecut să-i succeadă Angelei Merkel la conducerea CDU şi este urmărită îndeaproape ca posibil viitor cancelar federal german.


Citește și : Boris Johnson: Backstop-ul este echivalent cu a ieşi din UE dar a fi conduşi de UE

„Ca preşedinte al CDU, ader la o soluţie negociată cu două state”, a declarat ea presei la Ierusalim, după convorbiri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele Reuven Rivlin, convorbiri care au avut pe agendă şi relaţiile cu palestinienii.

Kramp Karrenbauer şi-a explicat decizia de a nu avea discuţii şi cu lideri palestinieni în cursul acestei vizite prin faptul că a dorit să folosească „scurtul timp la dispoziţie pentru a afla despre alte probleme din Israel”. Ea a adăugat că relaţiile germano-palestiniene vor fi abordate în cursul unei deplasări viitoare.

Vizita în Israel a liderei CDU, care a sosit în statul evreu duminică seara şi urma să plece marţi, a mai cuprins participarea la o conferinţă de securitate la Tel Aviv şi o vizită la memorialul Yad Vashem din Ierusalim.

Preşedintele israelian i-a mulţumit acesteia într-o declaraţie pentru atitudinea sa clară în lupta împotriva antisemitismului.

Citește și : 14 marinari şi-au pierdut viaţa în urma unui incendiu izbucnit la bordul unui submarin rus

Reuven Rivlin a abordat în declaraţie şi problema Iranului, subliniind că este esenţial ca acesta să nu se doteze cu arme nucleare. În acest sens, Annegret Kramp Karrenbauer a asigurat că atât Israel cât şi Germania urmăresc să împiedice o astfel de evoluţie, dar au abordări diferite.

Israelul a respins permanent acordul nuclear iranian din 2015 convenit cu cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU şi Germania. În prezent, Germania, Franţa şi Marea Britanie se străduiesc să menţină în viaţă acest acord, după retragerea SUA, în mai anul trecut.