DISTRIBUIȚI
efe

Lidera secesionistă catalană Marta Rovira a ignorat vineri convocarea emisă de un judecător al Curţii Supreme de la Madrid în urma căreia urma să fie plasată în detenţie şi a anunţat, într-un comunicat, că ia „calea exilului”, informează AFP, potrivit agerpres.

Marta Rovira, numărul doi al Stângii Republicane a Cataloniei (ERC), este a şaptea personalitate secesionistă care părăseşte Spania, pentru a scăpa de urmărirea justiţiei spaniole în legătură cu declaraţia de independenţă din 27 octombrie 2017.


Citeşte şi: CINCI români printre persoanele decedate în urma exploziei de la uzina chimică din Cehia (MAE)

Deja inculpată în ancheta pentru rebeliune, secesiune şi deturnare de fonduri ce îi vizează pe separatişti, ea a fost convocată de judecătorul Pablo Llarena, care a notificat-o cu privire la urmăriri şi ar putea eventual să o plaseze în detenţie provizorie.

În comunicatul său, publicat de partidul său la ora la care trebuia să se prezinte în faţa judecătorului, ea susţine că îşi simte „libertatea de exprimare cenzurată de tribunale care intimidează şi care aplică – fără ruşine – criterii politice”.

Citeşte şi: Focuri de armă şi luare de ostatici într-un supermarket din Franţa – FOTO

Ea nu precizează destinaţia sa. Alţi secesionişti, printre care fostul şef al guvernului catalan Carles Puigdemont, au părăsit Spania pentru a se refugia în Belgia, Elveţia sau Scoţia.

De asemenea, alţi cinci lideri separatişti au răspuns convocării Curţii Supreme. Printre aceştia, Jordi Turull, fostul purtător de cuvânt al guvernului secesionist al lui Carles Puigdemont, care a eşuat joi în a fi ales şef al executivului regional al Cataloniei.