DISTRIBUIȚI
dpa

Social-democraţii germani ar trebui să-şi reconsidere opoziţia faţă de participarea la ‘marea coaliţie’ alături de conservatorii cancelarului Angela Merkel, întrucât Europa are nevoie de un guvern stabil la Berlin, a apreciat joi un colaborator apropiat al şefei executivului german, potrivit Reuters, relatează agerpres.

Germania cunoaşte cea mai gravă criză politică din istoria sa modernă după ce blocul conservator CDU/CSU (Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială) nu a reuşit să obţină un acord cu Partidul Liber-Democrat (FDP) şi cu Verzii privind formarea unei coaliţii guvernamentale. Conservatorii şi social-democraţii au participat la ‘marea coaliţie’ după alegerile din septembrie 2013, dar SPD a anunţat că trece în opoziţie după rezultatele dezamăgitoare înregistrate la scrutinul parlamentar din toamna acestui an, cea mai gravă înfrângere a sa din perioada postbelică.


Citeşte şi: Trump l-a făcut PROST şi NERECUNOSCĂTOR pe tatăl unui sportiv american, reţinut în China

Totuşi, liderul SPD Martin Schulz se află sub o presiune tot mai mare inclusiv din partea unora dintre colegii de partid pentru a renunţa la opoziţia sa faţă de participarea la o ‘mare coaliţie’ alături de conservatori, idee susţinută joi şi de liderul grupului parlamentar al conservatorilor în Bundestag, Volker Kauder (foto).

”Europa aşteaptă o Germanie capabilă de acţiune astfel încât ea să poată răspunde întrebărilor ridicate de preşedintele francez Emmanuel Macron. Cea mai solidă ţară din Europa, din punct de vedere economic, nu se poate prezenta ca un pitic politic”, a spus Kauder, cu referire la apelul şefului statului francez pentru o reformă fiscală necesară consolidării zonei euro.

În încercarea de a depăşi actuala criză politică, preşedintele Frank-Walter Steinmeier, care în ultimele două zile a avut consultări cu liderii celorlalte partide germane, se va întâlni joi la ora locală 15:00 (14:00 GMT) cu Martin Schulz.

Citeşte şi: Un congresman american îşi cere scuze după apariţia unei poze intime pe Twitter – FOTO

Unii membri ai conducerii SPD au sugerat chiar ca formaţiunea să accepte un guvern minoritar condus de Angela Merkel, ca un compromis pentru a se pune capăt crizei politice de la Berlin. În istoria postbelică, Germania a fost condusă în trei rânduri, pentru scurte perioade, de un guvern minoritar.

În ceea ce-l priveşte, FDP a anunţat miercuri că nu va exclude participarea la noi consultări tripartite pentru formarea guvernului de la Berlin dacă blocul conservator şi Verzii prezintă ‘un pachet complet nou’ de propuneri.