DISTRIBUIȚI
politeka.net

Un reprezentant al tătarilor din Crimeea a fost condamnat luni la opt ani de închisoare pentru că a organizat în 2014 o manifestaţie de susţinere a integrităţii teritoriale a Ucrainei, manifestaţie care a dus la confruntări soldate cu doi morţi, informează AFP.

Ahtem Ciygoz, fost vicepreşedinte al Mejlis-ului, Adunarea Tătarilor din Crimeea, a fost declarat vinovat de justiţia rusă pentru organizarea de „revolte în masă”, în februarie 2014, cu câteva săptămâni înainte de anexarea peninsulei ucrainene la Rusia.


Această manifestaţie, organizată în 26 februarie 2014 în faţa Parlamentului Crimeei din Simferopol, a dus la confruntări între susţinătorii Kievului şi cei ai Moscovei, soldate cu doi morţi şi peste 20 de răniţi.

Ciygoz a fost arestat în ianuarie 2015. Avocatul său, Nikolai Polozov, a denunţat verdictul ca fiind „ilegal şi nefondat” şi a anunţat că va face recurs la Curtea Supremă rusă.

Amnesty International a calificat procesul drept „farsă” şi a cerut eliberarea imediată şi necondiţionată a militantului tătar.

La rândul său, Consiliul Europei a estimat, într-un comunicat, că această condamnare „reprezintă o nouă lovitură dată situaţiei deja dificile a tătarilor din Crimeea”.

Tătarii din Crimeea, comunitate musulmană care s-a opus majoritar anexării Crimeei de către Rusia, anexare considerată ilegală de Kiev şi Occident, sunt supuşi unor puternice presiuni din partea autorităţilor ruse.