DISTRIBUIȚI
dpa

Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) nu va exclude din rândurile sale un proeminent lider local care a sugerat că Germania trebuie să înceteze să se căiască pentru Holocaust şi trecutul său fascist, a decis o filială regională a partidului, informează miercuri dpa, potrivit agerpres.

Bjoern Hoecke, membru fondator şi lider al partidului în landul Turingia, a primit miercuri permisiunea de a rămâne în funcţie, după ce un tribunal al partidului din acest land a decis că nu poate fi stabilită o legătură concretă între Hoecke şi fascism.


Citeşte şi: Retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul: perspectivele americanilor şi iranienilor obişnuiţi

O cerere formală în vederea demiterii lui Hoecke a venit din interiorul AfD, după un discurs susţinut de acesta în ianuarie 2017, în care el cerea ca Germania să se întoarcă la „180 de grade” în ceea ce priveşte cultura comemorării celui de-Al Doilea Război Mondial.

Tribunalul – ţinut de curtea de arbitraj a partidului – a respins cererea, estimând că Hoecke nu a încălcat în mod deliberat regulile partidului.

Potrivit unor surse din cadrul AfD, este puţin probabil ca structurile de conducere ale formaţiunii să susţină avansarea cazului către un organ decizional mai important.

În februarie, un parlamentar din cadrul partidului anti-imigraţie Alternativa pentru Germania (AfD), Wolfgang Gedeon, a cerut să se pună capăt programului de monumente sub formă de pietre în pavaj în memoria victimelor Holocaustului. Numele, data naşterii şi soarta persoanei sunt înscrise pe bucata de piatră, amplasată exact la nivelul obişnuit al străzii. Mai mult de 60.000 de asemenea monumente au fost amplasate în Germania şi Europa.

Citeşte şi: Obama a catalogat decizia lui Trump de a retrage SUA din acordul nuclear iranian drept o ”gravă eroare”

Germania nazistă a ucis în jur de 6 milioane de evrei în timpul Holocaustului, dar şi homosexuali, romi, persoane cu dizabilităţi, oponenţi politici şi alte categorii.

Alternativa pentru Germania, cel mai mare grup parlamentar în opoziţie, a avut de asemenea mai multe iniţiative anti-imigraţie şi anti-musulmani. Alexander Gauland, şeful formaţiunii radicale de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), a acuzat-o pe Merkel, în răspunsul său în faţa parlamentului, că a divizat Europa cu politica sa de deschidere faţă de imigranţi.