DISTRIBUIȚI
dok-leipzig.de

Filmul ”Licu: O Poveste Românească”, regizat de Ana Dumitrescu, a câştigat premiul Golden Dove în competiţia internaţională din cadrul celei de-a 60-a ediţii a Festivalului internaţional de film documentar şi de animaţie de la Leipzig (DOK Leipzig Film Festival), desfăşurat în perioada 30 octombrie – 5 noiembrie, conform agerpres .

Cineasta Ana Dumitrescu, care a crescut în Franţa, creează un spaţiu epic pentru istoria ţării sale natale, în centrul căruia îl găsim pe Licu – Liviu Canţer, în vârstă de 92 de ani, un bătrân cu multe amintiri de împărtăşit despre evenimentele istorice majore ale secolului al XX-lea cărora le-a fost martor în ţara sa de origine, România – al Doilea Război Mondial, comunismul, revoluţia şi post-revoluţia.


Citiți și : Iranul marchează 38 de ani de la criza ostaticilor de la ambasada SUA cu apeluri la ‘rezistenţă’

Pe măsură ce filmul se desfăşoară, realizatoarea devine mai mult un vizitator decât un observator, iar între cineast şi protagonist se dezvoltă o relaţie de încredere. Ana Dumitrescu l-a vizitat pe Licu de mai multe ori, filmându-l în casa lui, unde istoria familiei este întotdeauna prezentă. Licu îi găteşte, îi oferă ţuică făcută în casă şi îi arată albumele de fotografii care dezvăluie atât zile vesele, cât şi triste, dar în care se vede clar un sentiment de resemnare. Juriul a apreciat abordarea realizatoarei: ”Maniera aceasta ne ajunge direct în inimi, creând o călătorie filmică de doar 86 de minute, dar care reprezintă o lecţie de viaţă pentru noi toţi”.

Premiul Golden Dove, în competiţia germană, a fost acordat coproducţiei israeliano-germane ”Muhi – Generally Temporary”, realizat de Rina Castelnuovo-Hollander şi Tamir Elterman, povestea unui băieţel de şase ani născut în fâşia Gaza care are mâinile şi picioarele amputate din cauza unei boli autoimune.

Regizorul sud-coreean Boram Kim a câştigat Golden Dove la secţiunea Next Masters Competition cu pelicula ”Baek-gu”, iar cineasta norvegiană Maja Arnekleiv a primit Golden Dove pentru cel mai bun documentar animat cu filmul ei de debut ”Mum’s Hair”.

În cadrul competiţiei de documentare scurte şi film de animaţie, realizatoarea portugheză Mónica Martins Nunes a primit premiul pentru cel mai bun documentar cu ”The Ashes Remain Warm”, iar Ehsan Gharib a câştigat la secţiunea animaţie cu ”Deyzangeroo”, o producţie canadiană.

În cadrul Festivalului internaţional de film documentar şi de animaţie de la Leipzig au fost acordate, anul acesta, 21 de premii, în valoare totală de 73.500 euro.