DISTRIBUIȚI

Moartea liderului grupării teroriste Stat Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, într-o operaţiune a forţelor speciale americane în Siria, nu a îmbunătăţit imaginea preşedintelui republican Donald Trump în rândul majorităţii americanilor, potrivit unui sondaj publicat joi de cotidianul The Washington Post şi de postul de televiziune ABC, informează EFE, potrivit agerpres.

Întrebaţi dacă Trump este un lider puternic, 54% dintre persoanele chestionate au declarat că nu, în timp ce 44% au răspuns afirmativ.


Citeşte şi: Rusia îşi face propriul INTERNET

Sondajul a fost realizat prin telefon pe un eşantion reprezentativ de 1.003 persoane, în perioada 27-30 octombrie.

Duminică, Donald Trump a anunţat de la Casa Albă moartea lui Al-Baghdadi într-o operaţiune realizată de forţele speciale ale SUA asupra unui complex în care se adăpostea liderul SI, în nord-estul Siriei.

Rugaţi să aprecieze contribuţia preşedintelui american la eliminarea lui Al-Baghdadi, 54% dintre americani au răspuns că Trump ar trebui să primească multă sau o oarecare recunoaştere pentru această operaţiune militară.

Acest procent nu-l depăşeşte pe cel cu care a fost creditat predecesorul lui Trump la Casa Albă, Barack Obama (2009-2017) după uciderea liderului Al-Qaida, Osama Ben Laden, într-un atac al forţelor americane în Pakistan, în 2011. Un sondaj publicat la acea dată de The Washington Post şi de Centrul Pew a relevat că 76% dintre persoanele consultate au considerat că Obama a avut mult sau un oarecare merit în uciderea lui Osama Ben Laden.

Citeşte şi: Trump îşi mută reşedinţa pemanentă din New York

Potrivit sondajului publicat joi de The Washington Post şi de postul ABC, americanii au declarat că nu au mari aşteptări atunci când au fost rugaţi să comenteze afirmaţia potrivit căreia SUA sunt mai protejate în faţa terorismului după moartea lui Al-Baghdadi: 26% au apreciat că în prezent SUA sunt mai protejate, 16% au considerat că vor exista ”mai multe riscuri”, iar 54% au fost de părere că nu se schimbă nimic.

Participanţii la sondaj au fost întrebaţi şi despre retragerea trupelor americane din Siria: 44% au apreciat că retragerea ”va slăbi” eforturile Washingtonului în lupta împotriva grupării Stat Islamic, 37% au declarat că ”nu va fi nicio modificare”, iar 12% şi-au exprimat convingerea că lupta SUA împotriva SI va avea de câştigat.