DISTRIBUIȚI
cnn

Avocaţii lui Nicholas Sandmann, un licean alb în vârstă de 16 ani, acuzat că a încercat să-l ridiculizeze pe Nathan Phillips, fost combatant în Vietnam şi militant al cauzei amerindiene, a intentat proces pentru defăimare publicaţiei The Washington Post, unul dintre multele ziare care au relatat despre incidentul care a avut loc luna trecută pe scările Lincoln Memorial, relatează miercuri dpa şi EFE, potrivit agerpres.

„Acesta este doar începutul”, au postat avocaţii Lin Wood şi Todd McMurtry, pe site-ul firmei, menţionând că acesta este primul proces „în numele lui Sandmann” intentat pentru ”acuzaţii false şi defăimătoare”.


Citește și: Mii de francezi au manifestat împotriva antisemitismului

Procesul a fost intentat la Tribunalul Districtual din statul Kentucky şi menţionează că suma solicitată pentru „daune compensatorii şi punitive” reprezintă ceea ce fondatorul Amazon.com Jeff Bezos a plătit pentru a cumpăra ziarul, adică 250 de milioane de dolari.

Deşi iniţial Sandmann a declarat că de fapt a vrut să evite o confruntare cu Phillips, după ce în sprijinul său s-au pronunţat Dioceza din Covington (Kentucky) şi însuşi preşedintele Donald Trump, care au declarat că liceanul şi colegii săi nu au avut un comportament rasist, adolescentul a adoptat ulterior rolul de victimă.

În plângerea făcută împotriva ziarului The Washington Post, Sandmann susţine că publicaţia ”a participat la o formă modernă de McCarthism” (de la numele senatorului american Joseph McCarthy, termen care descrie o perioadă de suspiciune intensă anticomunistă în Statele Unite ale Americii – n.r.) împotriva sa pentru ”a-şi promova cunoscuta şi dovedita agendă părtinitoare faţă de Trump”.

Citește și: Havana dezminte că ar avea o ‘armată’ în Venezuela

Sandmann mai acuză The Washington Post că a publicat o serie de articole false şi defăimătoare ”pentru a discredita un tânăr care, în opinia ziarului, era o victimă acceptabilă în războiul său împotriva preşedintelui”.

La rândul său, The Washington Post a anunţat că studiază plângerea şi că plănuieşte să aibă ”o apărare puternică”, potrivit EFE.

Incidentul a avut loc la 18 ianuarie pe scările Lincoln Memorial, monument din Washington ce îl glorifică pe fostul preşedinte Abraham Lincoln, unii manifestând împotriva avortului, alţii pentru dreptul băştinaşilor. Într-o înregistrare video devenită virală apar liceeni albi care făceau glume dispreţuitoare la adresa amerindienilor. Liceanul participase la Marşul pentru Viaţă, iar Nathan Phillips la un marş al amerindienilor.