DISTRIBUIȚI
middleeasteye.net The airport, located south of the capital Tripoli, was badly damaged during fierce fighting in mid-2014, after which the Fajr Libya coalition of militias seized the capital and installed a government. Flights in and out of Tripoli have been operating through Mitiga airport, formerly a military base east of the capital, that is under the control of the UN-backed Government of National Accord (GNA). / AFP PHOTO / MAHMUD TURKIA

Principalul aeroport din Libia a fost atacat de rachete iar un avion a fost avariat în timp ce se pregătea de decolare, conform unui purtător de cuvânt al Forţelor Speciale de Prevenire a Atacurilor (Rada), chiar în ziua în care delegaţiile ONU şi ale Franţei au ajuns în capitala Tripoli pentru a discuta despre un plan de pace, scrie Reuters, potrivit news.ro .

O rachetă a lovit un avion Airbus 320 iar altele au lovit sala de sosiri la aeroportul Mitiga din Tripoli în jurul orei locale 02:00. Nimeni nu a fost rănit, conform purtătorului de cuvânt.


Citește și : Rusia susține că a găsit recipiente cu clor provenite din Germania şi ‘fumigene’ din Marea Britanie în Ghouta

Trimisul ONU Ghassan Salame şi ambasadoarea franceză Brigitte Curmi au ajuns la acelaşi aeroport pentru a participa la discuţii pentru pace. Birourile reprezentanţilor nu au emis un comunicat privind atacul.

Tripoli se află sub controlul mai multor grupări armate de la revoluţia în 2011 prin care a fost înlăturat de la putere Muammar Gaddafi.

Există guverne rivale la Tripoli din 2014 iar ambasadele străine şi-au mutat sediile în Tunisia.

Grupările armate care se luptă pentru teritoriu şi putere au atacat constant centrele de transport din Tripoli. Astfel, companiile aeriene au avut probleme în a-şi continua activitatea.

Rada, un grup de securitate care controlează aeroportul şi care lucrează pentru guvernul recunoscut internaţional al Libiei, susţine că rachetele au fost lansate de oamenii loiali unei miliţii conduse de Bashir „Vaca”, o grupare cu care s-a mai confruntat în trecut.

Curmi, ambasadoarea Franţei, s-a întâlnit cu reprezentanţii guvernului recunoscut internaţional la Tripoli în jurul orei locale 09:00 iar Salame, reprezentantul ONU, a participat la discuţii la prânz.

Citește și : Lockheed Martin va dezvolta prima rachetă americană hipersonică (Pentagon)

Întrebat dacă vor avea loc alegeri anul acesta, Salame a precizat după întâlnirea cu ministrul de Externe Mohamed Taher Siala: „Cu siguranţă. Am promis acest lucru în Consiliul de Securitate al ONU”. Nu a oferit mai multe detalii.

ONU a lansat o nouă rundă de discuţii în septembrie la Tunis între facţiunile rivale din Libia pentru a se pregăti de alegeri prezidenţiale şi parlamentare în 2018 dar nu s-a putut ajunge la un acord.