DISTRIBUIȚI
Playtech.ro

Libia a primit duminică primele sale vaccinuri anti-COVID-19, circa 100.000 de doze din serul rusesc Sputnik V sosite la Tripoli în condiţiile în care ţara înregistrează o creştere a numărului de contaminări cu noul tip de coronavirus, iar sistemul său de sănătate este puternic fragilizat de conflicte armate, informează AFP, potrivit agerpres

„Am reuşit să importăm primul lot de vaccinuri împotriva coronavirusului, (lot) ce va fi urmat în curând de alte livrări”, a anunţat premierul libian Abdelhamid Dbeibah pe Twitter.


Citește și : Peste 5 milioane de oameni din Marea Britanie au primit ambele doze ale vaccinului

La scurt timp după ce a obţinut votul de încredere în parlament, Dbeibah a afirmat că accesul la vaccin constituie una dintre priorităţile guvernării sale, criticând modul în care criza sanitară a fost gestionată până acum.

„Cele 101.250 de doze de vaccin rusesc Sputnik V au ajuns la Tripoli”, a precizat Ministerul Sănătăţii libian într-un comunicat.

Dbeibah i-a îndemnat pe libieni „să se înregistreze pe platforma electronică de vaccinare” lansată de autorităţi la începutul lui martie, pentru a pregăti campania de imunizare.

Cel mai recent bilanţ oficial era de 162.294 de contaminări cu noul tip de coronavirus, dintre care 2.737 s-au soldat cu deces, în această ţară cu aproape şapte milioane de locuitori.

Responsabili regionali ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au informat joi în legătură cu apariţia a două noi variante de coronavirus în Libia.

Această ţară a înregistrat în ultimele săptămâni în jur de o mie de noi cazuri de contaminări pe zi, în pofida unui acces relativ dificil la teste PCR pentru libieni.

Niciun lockdown nu este în prezent în vigoare şi, chiar dacă portul măştii sanitare este obligatoriu, această măsură este prea puţin respectată în locurile publice din exterior.

Citește și : Jumătate din populația Israelului a fost imunizată cu ambele doze de vaccin

Libia încearcă să depăşească un deceniu de conflicte izbucnite după căderea, în 2011, a regimului lui Muammar al-Gaddafi, o perioadă de haos marcată de existenţa în ultimii ani a două puteri rivale, în vestul şi în estul ţării.

Pe 10 martie, un nou guvern interimar a obţinut votul de încredere al parlamentului, având drept misiune unificarea instituţiilor ţării şi organizarea de alegeri naţionale pe 24 decembrie.