DISTRIBUIȚI
A Greek Coast Guard vessel sails, after a boat carrying migrants sank, off the island of Lesbos, Greece, October 6, 2022. Panagiotis Balaskas/Eurokinissi via REUTERS ATTENTION EDITORS NO RESALES. NO ARCHIVES THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. GREECE OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN GREECE

Ministrul de externe libian Najla Mangoush a primit marţi, în cadrul unei ceremonii la Adria, în Italia, cheile primei nave de patrulare finanţate de grupul de la Vişegrad, destinată luptei împotriva traficului de persoane în Mediterana, relatează MTI, potrivit agerpres.

Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Oliver Varhelyi, a declarat că nava, care are o lungime de 20 metri şi poate primi la bord 200 de persoane, este prima finanţată integral de ţările grupului de la Vişegrad (Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria).


Citeşte şi: Bilanţul cutremurelor din Turcia şi Siria a ajuns la aproape 4.900 de morţi şi riscă să crească – Black News

Grupul de la Vişegrad s-a angajat în 2017 să livreze patru nave de patrulare Libiei, a menţionat el.

Navele vor ajuta la ‘stoparea migraţiei ilegale pe mare şi la blocarea unei rute pe care traficanţi de persoane şi organizaţii criminale o folosesc pentru a se îmbogăţi’, a spus Varhely.

Citește și: Biden spune că incidentul cu balonul de spionaj nu a slăbit relaţia cu Beijingul – Black News

Ministrul de externe italian Antonio Tajani, prezent la eveniment, a arătat că Libia este un punct-cheie de plecare pentru migranţi ilegali spre Europa.

Uniunea Europeană şi Italia sprijină de asemenea proiectul prin care Libia va avea alte două nave construite până la sfârşitul anului şi va primi două care au mai fost în exploatare. Italia a antrenat trupe de patrulare libiene şi va superviza mentenanţa navelor.