DISTRIBUIȚI
Reuters

Peste 16.000 de migranţi africani care se aflau în tabere din Libia au fost repatriaţi voluntar în ţara lor de origine în ianuarie şi februarie, a anunţat marţi şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, citată de AFP.

„În primele două luni ale anului, ianuarie şi februarie, am reuşit să salvăm şi să eliberăm peste 16.000 de persoane aflate în tabere din Libia”, a declarat ea în faţa deputaţilor europeni reuniţi în şedinţă la Strasbourg, potrivit agerpres.


Ca reacţie la indignarea provocată de imagini din presă ale unor târguri de sclavi din Libia, Uniunea Europeană a anunţat în decembrie obiectivul repatrierii din Libia a 15.000 de migranţi până la sfârşitul lui februarie.

Citește și : SUA : Un consilier al lui Tillerson, Steve Goldstein, concediat de Trump după ce a comentat public destituirea acestuia

„În două luni, am reuşit să facem mai mult decât în anul precedent, după ce, în 2017, rezultatele fuseseră de zece ori mai bune decât în 2016”, şi-a exprimat satisfacţia Înaltul reprezentant al UE pentru afacerile externe.

Federica Mogherini a adăugat că mai sunt între 4.000 şi 5.000 de persoane în aceste tabere libiene.

În colaborare cu Naţiunile Unite şi Uniunea Africană (UA), „cred că vom reuşi să golim complet (taberele) în maxim două, trei luni”, a mai spus ea.

La sfârşitul lui noiembrie, cu prilejul unui summit UE-UA la Abidjan, a fost creat un grup de lucru ca răspuns la situaţia critică întâlnită de migranţii blocaţi în Libia, veniţi din Africa şi Orientul Mijlociu, şi care încearcă să ajungă în Europa traversând pe propriul risc Marea Mediterană.

Acest grup este compus din UE, UA, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) şi Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR).

Citește și : Italia : Centrul de primire pentru migranţi din insula Lampedusa va fi închis temporar pentru lucrări de reparaţii