DISTRIBUIȚI

Rusia a făcut ca libertatea de expresie pe internet să scadă la nivel global, se arată într-un raport transmis marţi de ONG-ul american Freedom House, care notează totuşi o îmbunătăţire pentru multe alte ţări, potrivit AFP şi agerpres.

Pentru al 12-lea an consecutiv, libertatea pe internet a scăzut la nivel global, precizează organizaţia neguvernamentală, care pune acest lucru pe seama condiţiilor care se degradează în principal în Rusia, dar şi în Myanmar, Sudan şi Libia.


Citeşte şi: Iranienii îşi fac abonamente la Starlink pentru a scăpa de restricţiile la internet – Black News

„Invazia rusă din Ucraina a slăbit libertatea online nu numai în Rusia şi Ucraina, dar şi în întreaga lume”, a spus Allie Funk, co-autoare a raportului.

Nota Rusiei a scăzut cu şapte puncte în acest an, un minim istoric pentru această ţară, în special din cauza blocării site-urilor şi a reţelelor sociale de către Kremlin, care încearcă să cenzureze orice contestare a „operaţiunii sale militare speciale” din Ucraina.

Dincolo de acest lucru şi privind restrospectiv, a adăugat Allie Funk, situaţia mondială „este mult mai bună decât înainte”.

Din cele 70 de ţări analizate, 26 au făcut progrese, subliniază acest raport anual, şi în special Gambia, ieşită de puţin timp din 20 de ani de dictatură, şi Zimbabwe, cu o lege recent privind protecţia datelor.

„În ultimii trei sau cinci ani, chestiunea drepturilor omului online a primit o mare atenţie, de la guverne democratice care investesc în libertatea online la companii tehnologice, dintre care unele încep să abordeze aceste probleme”, a spus Allie Funk, directoare de cercetare la Freedom House.

Însă lucrurile nu sunt bune peste tot, avertizează ONG-ul, precizând că China are cea mai mică notă în acest clasament.

Raportul evidenţiază cenzura severă a Beijingului asupra politicilor sale împotriva COVID-19, în jurul Jocurilor Olimpice de Iarnă şi asupra controversei afirmaţiilor starului de tenis Peng Shuai, dispărută un timp după acuzaţii de violenţe sexuale împotriva unui fost lider chinez.

Citeşte şi: Israelul CRITICĂ decizia Australiei de a nu mai recunoaşte Ierusalimul de Vest drept capitală a sa; Autoritatea Palestiniană o salută – Black News

Conform Freedom House, viitorul internetului şi al drepturilor digitale va fi determinat de o mână de state care ar putea schimba direcţia spre mai multă sau mai puţin libertate online, ca Brazilia sau Nigeria, care pentru moment au un bilanţ amestecat.

„Eventuale progrese în aceste ţări ar putea asigura viitorul unui internet liber şi deschis, însă aceste state s-ar putea alătura de asemenea regimurilor autoritare care favorizează o suveranitate digitală mai mare”, atrage atenţia raportul.