DISTRIBUIȚI
twitter

Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European a adoptat marţi un proiect de rezoluţie prin care cere Comisiei Europene să ia măsurile prevăzute de legislaţia UE pentru a asigura deplina reciprocitate cu SUA în privinţa regimului vizelor, în condiţiile în care cetăţenii din patru state comunitare – Bulgaria, Cipru, Croaţia şi România – au în continuare nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite.

Proiectul de rezoluţie, adoptat cu 37 de voturi pentru, 21 împotrivă şi şase abţineri, cere executivului UE să prezinte un act delegat care să suspende pentru 12 luni scutirea de vize a cetăţenilor americani, după cum prevede aşa-numitul mecanism de reciprocitate, anunţă LIBE într-un comunicat de presă, preluat de agerpres.


Citeşte şi: Milos Jakes, ultimul lider comunist cehoslovac A MURIT la 97 de ani

Bulgaria, Cipru, Croaţia şi România sunt cele patru state UE ai căror cetăţeni au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul SUA, ceilalţi cetăţeni UE fiind exceptaţi de la această cerinţă pentru sejururile de scurtă durată (până la 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile), la fel cum se întâmplă şi cu cetăţenii americani atunci când vizitează Uniunea Europeană.

Potrivit legislaţiei comunitare, dacă o ţară terţă nu ridică obligativitatea vizelor în termen de 24 de luni de la notificarea oficială a unei situaţii de non-reciprocitate, Comisia Europeană trebuie să adopte un act delegat prin care se suspendă scutirea de vize pentru cetăţenii ţării respective timp de 12 luni. Atât Parlamentul European, cât şi Consiliul pot formula obiecţii cu privire la un astfel de act delegat.

Situaţia de non-reciprocitate care afectează Bulgaria, Cipru, Croaţia, şi România a fost notificată în mod oficial la 12 aprilie 2014 (la acea vreme, pe listă se afla şi Polonia, însă cetăţenii polonezi au primit scutire de viză începând de anul trecut), aşa încât termenul limită până la care Comisia trebuie să acţioneze a expirat la 12 aprilie 2016.

Printr-o rezoluţie adoptată în plen în martie 2017, Parlamentul a cerut deja Comisiei să se conformeze reglementărilor.

Eurodeputaţii din LIBE subliniază că ‘problema în cauză este (…) una de solidaritate între statele membre ale UE’, dar şi ‘una instituţională, în care Parlamentul şi Consiliul sunt în prezent privaţi de prerogativa lor’ a unei implicări adecvate în aplicarea mecanismului de reciprocitate.

Citeşte şi: Accident feroviar în Cehia! Sunt zeci de răniţi!

Proiectul de rezoluţie mai arată că reintroducerea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii americani va deveni efectivă doar în cazul în care Parlamentul sau Consiliul nu vor formula obiecţii la actul delegat (Articolul 290(2) din Tratat).

Rezoluţia non-legislativă votată de Comisia LIBE va fi supusă votului într-una dintre sesiunile plenare viitoare.