DISTRIBUIȚI

Libanul şi Israelul şi-au reluat negocierile indirecte mediate de Statele Unite asupra unei vechi dispute privind graniţele maritime, marţi, la cartierul general al Naţiunilor Unite din sudul Libanului, a declarat o sursă a ONU pentru DPA, potrivit agerpres

Discuţiile extrem de sensibile au loc pe fondul unei dispute între Liban şi Israel asupra unor metode diferite de demarcare a 856 de kilometri pătraţi de ape comune.


Citește și : Şeful OMS a lansat luni un apel către G7 să garanteze accesul echitabil la vaccinuri

Ambasadorul SUA în Algeria, John Desrocher, care a sosit luni la Beirut, acţionează ca mediator la discuţii.

Patru runde anterioare au avut loc începând din 14 octombrie. Discuţiile au fost oprite în timp ce Libanul încearcă să extindă zona disputată cu Israelul pentru a ajunge la aproximativ 2.290 în loc de 860 de kilometri pătraţi.

Reuniunea are loc la sediul din Naqoura al Forţei interimare a Naţiunilor Unite în sudul Libanului (FINUL).

Disputa dintre Liban şi Israel a escaladat după descoperirea de gaze naturale în Marea Mediterană, în contextul în care ambele ţări revendică zăcămintele de acolo.

Citește și : Tedros Adhanom Ghebreyesus intenţionează să candideze pentru realegerea sa la șefia OMS

Libanul a semnat primul său acord de foraj în larg cu un consorţiu internaţional în 2018, deşi explorarea zonei numite Blocul 9 nu a început încă din cauza controversei asupra proprietăţii.

Israelul şi Libanul sunt oficial în război şi există tensiuni recurente de-a lungul frontierei între armata israeliană şi mişcarea Hezbollah sprijinită de Iran.