DISTRIBUIȚI
AP

Libanul se bazează pe o iniţiativă a Rusiei în favoarea reîntoarcerii în Siria a refugiaţilor instalaţi în ţările vecine, pentru a asigura repatrierea a aproape 900.000 de persoane strămutate pe teritoriul său, a indicat vineri preşedintele libanez Michel Aoun, citat de AFP, potrivit agerpres.

Rusia, aliată a regimului de la Damasc, acţionează acum pentru revenirea în Siria a refugiaţilor plecaţi din cauza conflictului, chiar dacă războiul continuă în această ţară.


Citește și : Viktor Orban salută ideea lui Steve Bannon de a crea un nou grup anti-UE

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Donald Trump au evocat recent acest subiect la summitul desfăşurat la Helsinki, dar Organizaţia Naţiunilor Unite a precizat că nu este implicată în aceste discuţii.

Vineri, preşedintele Aoun ”a salutat iniţiativa rusă (…) care va asigura întoarcerea a 890.000 de refugiaţi sirieni”, a indicat un comunicat prezidenţial, după o întâlnire cu coordonatoarea specială a ONU pentru Liban, Pernille Kardel.

”La rândul său, Libanul va înfiinţa un comitet de coordonare cu responsabilii ruşi, în scopul de a studia detaliile tehnice legate de mecanismul de întoarcere” a refugiaţilor în Siria, a precizat preşedinţia.

Libanul estimează la 1,5 milioane numărul refugiaţilor sirieni care trăiesc pe teritoriul său, din care cel puţin un milion sunt înregistraţi de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Declaraţiile lui Aoun intervin la o zi după o întâlnire între preşedintele libanez şi emisarul rus Alexandr Lavrentiev, în cadrul unui turneu regional pe care responsabilul rus l-a întreprins la Beirut şi Amman.

Lavrentiev a făcut apel joi la ”comunitatea internaţională să contribuie la acest proces”, cu implicarea ”tuturor ţărilor”, după ce s-a întâlnit miercuri cu preşedintele Bashar Al-Assad, care este dispus ”să-i primească pe toţi locuitorii Siriei”.

Citește și : Trump: SUA trec printr-un ‘miracol economic’

Iniţiativa rusă prevede înfiinţarea unui grup de lucru la Amman, format din ruşi, americani şi iordanieni, precum şi a unui grup similar în Liban.

Dar ONU, aflată în prima linie în această problemă prin intermediul UNHCR, a indicat recent că ”nu s-a implicat în aceste discuţii”. ONU şi organizaţiile neguvernamentale pentru apărarea drepturilor omului au avertizat de mai multe ori în legătură cu acţiunile de întoarcere forţată a refugiaţilor sirieni, către o ţară devastată de un război sângeros şi unde luptele fac ravagii în continuare în mai multe zone.