DISTRIBUIȚI
AFP

Adunarea Generală a ONU (care are 193 de membri) şi Consiliul de Securitate (care are 15 membri) au atribuit joi patru posturi de judecători din cele cinci ce urmau să fie atribuite Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), în urma unor alegeri complexe care au durat toată ziua, informează AFP, conform agerpres.

Printre cei şase candidaţi la un mandat de nouă ani ce ar urma să înceapă la 6 februarie 2018, cinci – din Franţa, India, Brazilia, Somalia şi Marea Britanie – erau deja judecători la CIJ, solicitând să fie realeşi. Al şaselea era un candidat din Liban.


Citeşte şi: Românii ar putea scăpa de VIZE în SUA. Un influent congresman american vrea să includă ţara noastră în Programul Visa Waiver

La finalul celor cinci tururi de scrutin, acesta din urmă, Nawaf Salam, a reuşit să-şi adjudece unul din posturi, şi la fel candidaţii francez (Ronny Abraham, actual preşedinte al judecătorilor), somalez (Abdulqawi Ahmed Yusuf, vicepreşedinte) şi brazilian (Antonio Augusto Cancado Trindade).

S-a încercat un al şaselea tur pentru a-i departaja pe candidaţii indian (Dalveer Bhandari) şi britanic (Christopher Greenwood), însă fără succes. În consecinţă, un nou vot a fost convocat pentru luni, la orele 20:00 GMT.

Curtea Internaţională de Justiţie este formată din 15 membri, ce se reînnoiesc în proporţie de o treime la fiecare trei ani. În 2015 a fost nevoie de opt tururi de scrutin la Adunarea Generală şi patru la Consiliul de Securitate pentru a reuşi alegerea celor cinci judecători.

Având sediul la Haga, CIJ dezbate în principal asupra diferendelor juridice dintre state, cum sunt delimitările de frontiere.