DISTRIBUIȚI
The Daily Star

Preşedintele în exerciţiu al Parlamentului Nabih Berri, în vârstă de 80 de ani, un aliat al mişcării şiite Hezbollah, a fost reales în cel de-al şaselea mandat de către deputaţii noului Legislativ – un record de longevitate în lumea arabă, relatează AFP, potrivit news.ro .

O figură ”inamovibilă” pe scena parlamentară şi politică libaneză, Berri – aflat în post de 26 de ani – a fost reales fără vreo surpriză pentru alţi patru ani, cu 98 din 128 de voturi, 29 de buletine albe şi un vot anulat.


Citește și : Popularitatea Uniunii Europene este în creştere, cu un an înaintea alegerilor europene (sondaj)

Născut în Sierra Leone în 1938, acest avocat, diplomat în drept în 1963, şi-a făcut intrarea în politică aderând în anii ’70 la Amal – „mişcarea dezmoşteniţilor” – fondată de charismaticul imam şiit Moussa Sadr.

Această mişcare, pe care o conduce din anii ’80, formează împreună cu aliatul său Hezbollah un puternic ”tandem şiit”, care a obţinut victorii în toate alegerile recente – 26 din cele 27 de mandate destinate acestei comunităţi în cadrul Adunării alcătuite din 128 de aleşi.

Libanul are un sistem complex de împărţire a puterii între diverse comunităţi religioase – preşedintele este neapărat creştin, premierul musulman sunnit, iar preşedintele Parlamentului musulman şiit.

În ţară au avut loc, pe 6 mai, primele alegeri legislative din 2009, după trei prelungiri ale mandatului Adunării în exerciţiu, din motive de securitate legate de Războiul din Siria, dar şi din cauza unor disensiuni cu privire la legea electorală.

Acest scrutin a fost marcat de o slabă participare la vot, de 49,2%, o consolidare a influenţei Hezbollah şi apariţia unei mişcări a societăţii civile care contestă partidele aflate la putere – ce a obţinut însă un singur mandat.

Curentul Viitorului al premierului Saad Hariri a pierdut o treime din mandatele pe care le deţinea. El mai dispune de 21 de deputaţi, faţă de 33 în fostul Parlament.

Citește și : Un alt grup de solicitanţi de azil deportaţi din Germania a sosit pe aeroportul capitalei afgane Kabul

Curentul politic al şefului statului, Michel Aoun, a obţinut 29 de mandate, ceea ce-l face cel mai puternic bloc în noul hemiciclu.

Preşedintele Aoun urmează să procedeze la consultări parlamentare constrângătoare, la o zi după sesiunea plenară de miercuri, în vederea desemnării premierului.

Hariri ar urma să obţină un nou mandat, în pofida înfrângerii electorale pe care a suferit-o.