DISTRIBUIȚI

Deputaţii letoni urmează să decidă dacă îşi suspendă sau nu participarea la lucrările Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care tocmai a aprobat revenirea Rusiei în cadrul său, informează AFP, potrivit agerpres.

Delegaţia Rusiei a fost privată de dreptul de vot la APCE după anexarea Crimeii în 2014 şi a fost reintegrată săptămâna aceasta în pofida opoziţiei înverşunate a Kievului şi a obiecţiilor formulate de mai multe ţări din Europa de Est.


Citește și : Incident armat în faţa unei moschei în orașul francez Brest – Două persoane au fost rănite

‘Decizia APCE de a restabili dreptul de vot al Rusiei a fost luată, deşi nimic nu s-a schimbat în comportamentul său’, a declarat într-un comunicat deputatul leton Rihards Kols.

‘APCE a arătat că dreptul internaţional nu mai figurează printre priorităţile sale. Aceasta ar putea însemna că Rusia poate continua să încalce drepturile omului şi drepturile internaţionale şi să îşi dezvolte politica externă agresivă fără niciun fel de consecinţe’, a adăugat el.

Votul cu privire la participarea delegaţiei letone la APCE urmează să aibă loc la 8 iulie într-o sesiune extraordinară a parlamentului de la Riga dedicată învestirii noului preşedinte al ţării, Egils Levits.

Citește și : Boris Johnson rămâne mare favorit la şefia conservatorilor britanici

Ministerul de Externe al Letoniei a declarat joi într-o postare pe contul său de Twitter că ‘restabilirea participării Rusiei la APCE contravine în mod direct valorilor şi principiilor Consiliului Europei’. ‘Aceasta prejudiciază în mod grav reputaţia şi capacitatea Consiliului de a acţiona’, potrivit textului.

La finalul votului pentru restituirea prerogativelor delegaţiei ruse, mai mulţi parlamentari, în special delegaţii ucraineni şi georgieni, au ieşit din hemiciclu şi au anunţat că îşi vor suspenda participarea la sesiunea APCE.