DISTRIBUIȚI
The Flag Shop

Letonia a sărbătorit 100 de ani de la semnarea unui tratat de pace cu Uniunea Sovietică, cu evenimente comemorative marţi la care a participat conducerea politică a acum membrului NATO şi UE, relatează miercuri dpa, potrivit agerpres.

La 11 august 1920, tratatul prin care Uniunea Sovietică a recunoscut suveranitatea Letoniei a fost semnat la Riga, capitala ţării.


Citește și: În caz că va câștiga alegerile, Joe Biden a ales-o pe Kamala Harris să-i fie vicepreședinte

Preşedintele Egils Levits a subliniat importanţa tratatului de pace, considerat una dintre primele mari realizări diplomatice ale statului baltic.

Miniştrii de externe ai Estoniei, Poloniei şi Finlandei au participat de asemenea la ceremoniile de marţi.

Letonia şi-a proclamat independenţa la 18 noiembrie 1918, la sfârşitul Primului Război Mondial. La acea vreme, republica baltică s-a desprins de Imperiul Rus, de care a aparţinut de la sfârşitul secolului al XVIII-lea după lungi perioade sub conducerea germanilor şi a altor puteri.

Citește și: Irakul ANULEAZĂ vizita unui ministru turc

Tratatul de pace a pus capăt războiului ulterior de independenţă leton, care a durat aproape un an şi jumătate.

Tratatul original semnat în 1920 este expus în clădirea Ministerului Afacerilor Externe – unde a avut loc semnarea documentului în urmă cu un secol – şi va fi apoi prezentat publicului pe display la Muzeul Naţional de Istorie a Letoniei până la sfârşitul lunii august.