DISTRIBUIȚI

Letonia a anunţat marţi revocarea licenţei de difuzare a televiziunii independente ruse în exil Dojd, după o serie de încălcări, printre care difuzarea unei hărţi a Peninsulei Crimeea prezentată ca făcând parte din Rusia, informează AFP, potrivit agerpres.  

Canalul Dojd (în traducere ‘Ploaie’) „va înceta să emită pe 8 decembrie”, a anunţat într-un tweet Ivars Abolins, preşedintele Consiliului naţional pentru media electronice. „Legile letone trebuie respectate de toţi”, a insistat el.


Citește și : Moscova anunţă un atac ucrainean cu drone asupra unor baze aeriene situate adânc în interiorul Rusiei

Canalul de televiziune este de asemenea acuzat că şi-a manifestat susţinerea pentru armata rusă şi a omis să asigure traducerea în letonă, potrivit agenţiei de presă LETA.

Decizia agenţiei letone de reglementare în domeniu poate fi contestată în apel.

Televiziunea Dojd s-a exilat în Letonia după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, la sfârşitul lui februarie, declarând drept obiectiv furnizarea de informaţii independente şi contracararea propagandei Kremlinului.

Canalul de televiziune, ai cărui jurnalişti condamnă majoritar ofensiva rusă în Ucraina, fusese blocat la începutul lui martie, reluându-şi emisia la mijlocul lui iulie din Riga.

Mai multe alte media ruse au găsit refugiu în capitala letonă, printre care Novaia Gazeta Europe şi redacţia moscovită a Deutsche Welle.

Site-ul independent Meduza lucrează de aici încă din 2014.

Autoritatea letonă de reglementare a avertizat săptămâna trecută că Dojd îşi va pierde licenţa de difuzare în Letonia în urma unor „încălcări repetate”. Canalul a fost condamnat vinerea trecută la plata unei amenzi de zece mii de euro, pentru că a difuzat o hartă ce prezenta Crimeea, anexată de Moscova, ca făcând parte din Rusia.

De asemenea, agenţia de reglementare a declanşat o anchetă în legătură cu apelul adresat de această televiziune telespectatorilor săi de a furniza „echipamente ruşilor care sunt pe front”. În acest apel, potrivit agenţiei de reglementare letone, canalul de televiziune şi-a exprimat „speranţa că vom putea ajuta cu echipamente de bază pe front”.

Serviciile de securitate ale statului leton au anunţat la rândul lor că au declanşat o anchetă asupra canalului, avertizând că, „date fiind crimele comise de forţele de ocupaţie ruse împotriva Ucrainei şi poporului său, orice ajutor material sau financiar acordat ţării agresoare este ilegal şi poate implica o răspundere penală pentru finanţarea războiului şi terorismului”.

Citește și : Ministrul turc al Justiţiei: Extrădarea unui membru al PKK de către Suedia în weekend este un ‘început’

Redactorul-şef al canalului Dojd, Tihon Dziadko, a susţinut atunci că televiziunea „nu este implicată în furnizarea vreunui ajutor armatei ruse”. Canalul adună informaţii despre crimele de război comise în Ucraina, a explicat el.

Potrivit legislaţiei letone, canalele de televiziune îşi pot pierde licenţa în cazul în care comit infracţiuni de trei ori într-un an.