DISTRIBUIȚI
Multimedia Centre

Preşedintele leton Raimonds Vejonis i-a cerut lui Krisjanis Karins, europarlamentar şi membru al partidului Noua Unitate (centru-dreapta), să formeze noul guvern, în urma alegerilor parlamentare desfăşurate pe 6 octombrie, din care a rezultat într-un parlament fragmentat în care sunt reprezentate şapte formaţiuni, transmite Xinhua, potrivit agerpres.

Negocierile între partidele parlamentare au bătut pasul pe loc după scrutin.


Citește și : Papa Francisc se declară îngrijorat că naţionalismele subminează multilateralismul

Krisjanis Karins este al treilea candidat la funcţia de prim-ministru desemnat de preşedintele Vejonis în urma alegerilor din octombrie, după ce tentativele predecesorilor săi, Janis Bordans din Noul Partid Conservator, şi Aldis Gobzems din KPV LV, au eşuat.

În urma unei întrevederi cu preşedintele în cursul dimineţii, Karins a declarat că i-a prezentat şefului statului priorităţile sale ca viitor prim-ministru şi împărţirea portofoliilor în cabinet.

Karins plănuieşte formarea unui guvern de coaliţie de centru-dreapta din care să facă parte Noua Unitate, Noul Partid Conservator, alianţa liberală pentru Dezvoltare/Pentru, Alianţa Naţională (extremă-dreapta) şi partidul KPV LV.

La întâlnirea avută vineri cu preşedintele, reprezentanţii celor cinci partide au confirmat că sunt pregătiţi să se alăture unui cabinet condus de Karins.

Citește și : John Bolton a sosit în Turcia pentru convorbiri privind Siria

În condiţiile în care componenţa noului guvern este în mare parte stabilită, politicienii mai trebuie să finalizeze o declaraţie care să includă priorităţile viitorului guvern, printre care este de aşteptat să se numere prevenirea spălării banilor prin bănci letone, combatarea corupţiei, a activităţilor economice ilegale, reforme în educaţie şi sănătate.