DISTRIBUIȚI
cnn

Letonia şi-a extins interdicţia privind afişarea de simboluri sovietice şi fasciste în public, prin aplicarea acesteia şi în cazul uniformelor, informează joi dpa, potrivit agerpres.

Parlamentul acestei republici baltice membre a Uniunii Europene (UE) a votat joi în favoarea modificării legii, prin interzicerea purtării în public a uniformelor armatelor şi altor agenţii represive ale fostei Uniuni Sovietice şi Germaniei fasciste.


Citește și : Erdogan mizează pe ‘bunele relaţii’ pe care le are cu Trump pentru a dezamorsa criza legată de achiziţia de sisteme antirachetă ruseşti

Legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020, a precizat Parlamentul de la Riga într-un comunicat.

Letonia a fost ocupată în diferite perioade ale celui de-Al Doilea Război Mondial atât de Germania fascistă, cât şi de Uniunea Sovietică, şi şi-a câştigat independenţa abia în 1991.

În timp ce foşti soldaţi ai armatei sovietice iau parte de obicei la evenimentele din 9 Mai prilejuite de Ziua Victoriei, veterani letoni foşti membri ai SS mărşăluiesc prin oraş în data de 16 martie, Ziua Legionarilor.

De la 1 ianuarie, abaterile de la lege vor fi pedepsite cu amendă.

Aceeaşi lege se aplică deja în cazul altor obiecte ce afişează public însemnele celor două regimuri, precum drapele sau embleme. Printre obiectele interzise se numără steaua roşie cu secera şi ciocanul sau zvastica nazistă.

Citește și : Trump: Iranul a comis o foarte mare eroare doborând drona americană