DISTRIBUIȚI

Premierul irlandez, Leo Varadkar, a transmis omologului său britanic, Boris Johnson, că trebuie să revizuiască planurile privind granița irlandeză până săptămâna viitoare, dată fiind apropierea termenului limită la care este programată ieșirea Marii Britanii din UE, relatează The Independent, potrivit mediafax.

Solicitarea făcută de prim-ministrul irlandez vine ca urmare a unui termen limită, neoficial, stabilit de către președintele francez, Emmanuel Macron, și Președinția Consiliului Uniunii Europene, în conformitate cu care propunerile de soluționare a problemei privind granița dintre Irlanda și Irlanda de Nord ar trebui să fie înaintate până la sfârșitul lunii septembrie.


Citește și : Trump i-a cerut în mod repetat lui Zelenski să îi ancheteze pe Joseph şi Hunter Biden

Mesajul oficialului irlandez vine înaintea summitului european din 17-18 octombrie, în cadrul căruia Boris Johnson îi va întalni, pentru prima dată, pe liderii europeni ca un grup unitar și care va fi definitoriu pentru viitorul Brexitului.

Deși discuțiile continuă la Bruxelles, autoritățile de la Londra afirmă că nu vor fi condiționate de „termene artificiale”, în timp ce ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, a sugerat că planurile privind soluționarea problemei legate de granița irlandeză ar putea aștepta până la finalul anului.

„Noi avem propriile metode de lucru și știu că președintele Tusk și alți șefi de stat ai UE ar vrea să vadă propunerile, în scris, ale britanicilor chiar în prima săptămână a lunii octombrie, altfel e greu de prevăzut cum vom putea fi de acord asupra vreunui lucru în cadrul summitului de la mijlocul lunii octombrie”, a declarat Varadkar, aflat la sesiunea anuală a Adunării Generale a ONU, ce are loc la New York.

Citește și : Pelosi: Transcriptul convorbirii Trump-Zelenski confirmă nevoia unei anchete în vederea destituirii preşedintelui SUA

În aceeași declarație, prim-ministrul irlandez a mai făcut următoarea apreciere: „Acordul de ieșire (din UE, n. red.) este, în fapt, un tratat internațional. Nu este un lucru care poate fi amendat și realizat în grabă, seara târziu, în cadrul reuniunii Consiliului European din 17 octombrie”.

Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.