DISTRIBUIȚI
RFI

Senatorul George Weah, legendă a fotbalului african, şi vicepreşedintele Joseph Boakai se vor confrunta în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Liberia, niciun candidat nereuşind să obţină majoritatea absolută în prima rundă a scrutinului, a anunţat Comisia Electorală, duminică, transmite AFP. 

Conform Constituţiei, turul secund va fi organizat în a doua zi de marţi de după anunţarea rezultatului final al primului tur.


După numărărea voturilor în peste 95% din secţiile electorale, George Weah se află pe prima poziţie, cu circa 572.000 de voturi, adică 39%, urmat la o distanţă de zece procente de Joseph Boakai, care a primit 427.000 de voturi, însemnând 29,1% din sufragii.

Un total de 20 de candidaţi au concurat marţi în prima rundă a scrutinului în urma căruia va fi ales viitorul preşedinte liberian, acesta urmând a fi şi primul transfer democratic al puterii în Liberia în ultimii peste 70 de ani.

Din 2005, funcţia a fost deţinută de Ellen Johnson Sirleaf, prima femeie aleasă preşedinte al unui stat african. Pentru activitatea sa în sprijinul drepturilor femeilor, aceasta a fost distinsă, la 10 decembrie 2011, cu Premiul Nobel pentru Pace, alături de conaţionala sa, Leymah Gbowee, şi de jurnalista Tawakel Karman, din Yemen. La 16 ianuarie 2012 a fost învestită pentru cel de-al doilea său mandat la conducerea ţării. La 12 septembrie 2013, i s-a acordat Premiul Indira Ghandi de către preşedintele Indiei, Pranab Mukherjee. În 2014, a figurat pe locul 70 în topul celor mai puternice femei din lume, alcătuit de revista Forbes.

În această săptămână, antrenorul lui Arsenal, francezul Arsene Wenger, i-a trimis un mesaj de felicitare fostului său jucător de la AS Monaco, liberianul George Weah.

”Vreau să-l felicit pe unul dintre foştii mei jucători de la Monaco, George Weah. El este pe cale să devină preşedintele Liberiei. Rar este să vezi un fost fotbalist care să devină preşedintele unei ţări. Deci, bravo Georgie”, scrie Wenger în mesajul său.

George Tawlon Manneh Oppong Ousman Weah (51 ani), care a devenit politician liberian după ce timp de 14 ani a fost fotbalist profesionist, a jucat la cluburi mari din Franţa, Italia şi Anglia (AS Monaco, PSG, AC Milan, Chelsea, Manchester City, Olympique Marseille) şi şi-a încheiat cariera în 2003 la Al Jazira.

Weah este singurul fotbalist african care a câştigat Balonul de Aur şi a fost desemnat cel mai bun fotbalist FIFA în 1995.