DISTRIBUIȚI
abouthungary.hu

Aşa-zisa lege ‘Stop Soros’ din Ungaria, prin care este pedepsită acordarea de asistenţă migranţilor solicitanţi de azil care nu îndeplinesc criteriile internaţionale de protecţie, contravine legislaţiei Uniunii Europene, a apreciat joi avocatul general al Curţii de Justiţie a UE (CJUE), Anastasios Rantos, citat de MTI şi dpa, potrivit agerpres.

Anastasios Rantos a considerat, într-o opinie fără caracter constrângător, că plasarea sub incidenţă penală a activităţilor de „organizare şi promovare a migraţiei ilegale”, aşa cum prevede pachetul de legi adoptat de parlamentul ungar în 2018, este contrară legislaţiei comunitare, ce garantează asistenţa pentru cei care solicită protecţie internaţională.


Citeşte şi: O echipă de medici români a ajuns în capitala Slovaciei

Potrivit lui Rantos, prevederile legii ungare au un efect descurajator asupra celor care încearcă să promoveze modificarea ei şi creează un „obstacol nejustificat faţă de exercitarea drepturilor garantate de legislaţia UE privind asistenţa pentru solicitanţii de asistenţă internaţională”.

În 2019, Comisia Europeană a considerat că legea ‘Stop Soros’ este o încălcare a obligaţiilor legale ale Budapestei, asumate în baza legislaţiei UE privind azilul, şi a sesizat CJUE, care nu este obligată să dea curs opiniei avocatului general, o decizie urmând a fi anunţată la o dată ulterioară, menţionează dpa.

Citeşte şi: EMA a început analizarea medicamentului Regdanvimab

Legea ‘Stop Soros’ a devenit cunoscută sub această denumire pe fondul acuzaţiilor lansate de premierul ungar Viktor Orban la adresa investitorului şi filantropului militar american George Soros că orchestrează migraţia către Europa.