DISTRIBUIȚI

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis luni că legea privind Curtea Supremă din Polonia, prin care se reduce vârsta de pensionare a judecătorilor acestei instanțe, încalcă legislația europeană și principiul inamovibilității judecătorilor, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, scrie mediafax.

Prin intermediul comunicatului, Comisia Europeană anunță că decizia CJUE confirmă poziția CE privind aceste modificări legislative. „Comisia Europeană a luat act de decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene, care confirmă poziția Comisiei. Această decizie vine în sprijinul sistemului judiciar din Polonia. Este totodată și o clarificare binevenită în privința principiului inamovibilității și independenței judecătorilor”, arată Comisia.


Citește și : Uzbekistan: Fiica fostului preşedinte, condamnată la 10 ani de închisoare, asigură că a plătit statului 1 miliard de euro

„Decizia clarifică principiul potrivit căruia, chiar dacă organizarea sistemelor judiciare intră în atribuțiile statelor membre, acestea trebuie să își exercite atribuțiile potrivit legilor Uniunii Europene. Fiecare instanță națională este și una europeană atunci când aplică legile UE”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, Comisia Europeană a anunțat că va continua să coopereze cu autoritățile poloneze în această chestiune. „Comisia este gata să acorde sprijin Guvernului Poloniei pentru punerea în aplicare a acestei decizii și pentru continuarea discuțiilor în legătură cu statul de drept din Polonia”, a transmis Comisia.

Citește și : Pompeo, în vizită în Arabia Saudită, a discutat cu regele Salman şi prinţul moştenitor despre Iran

Noua lege referitoare la judecătorii Curții Supreme din Polonia a redus vârsta de pensionare a acestora, de la 70 la 65 de ani. În urma acestei modificări, 27 dintre cei 72 de judecători ai Curții riscă să fie obligați să se pensioneze. Potrivit legii, judecătorii afectați de reducerea vârstei de pensionare au dreptul să ceară președintelui țării o prelungire cu cel mult trei ani a mandatului, însă nu există criterii clare după care președintele poate sau nu să accepte o asemenea solicitare. Oficialii europeni au considerat că această modificare legislativă afectează independența justiției și pe 2 iulie 2018 Comisia Europeană a lansat procedura de infringement împotriva Poloniei, iar pe 24 septembrie s-a adresat CJUE în această privință.