DISTRIBUIȚI
Law and Justice (PiS) leader Jaroslaw Kaczynski and other parliamentarians attend the Polish Parliament session in Warsaw, Poland September 17, 2020. Slawomir Kaminski/Agencja Gazeta via REUTERS

Polonia s-ar putea îndrepta spre formarea unui guvern minoritar, după ce câteva zeci de deputaţi ai majorităţii guvernamentale conduse de Partidul Lege şi Justiţie (PiS, conservator) au sfidat orientările formaţiunii, în timpul unui vot în parlament, a declarat vineri un înalt oficial al PiS, transmite dpa, potrivit agerpres.

Majoritatea guvernamentală „practic nu mai există”, a afirmat vicepreşedintele Camerei inferioare a parlamentului (Sejm), Ryszard Terlecki.


Citeşte şi: Preşedintele kosovar îl decorează pe Trump

„Fireşte, situaţia nu e pecetluită, se pot întâmpla multe în politică”, a adăugat el.

Conducerea PiS se va reuni luni pentru a discuta paşii următori, dar Polonia „se confruntă cu perspectiva unui guvern minoritar, iar dacă acest lucru va face guvernarea imposibilă, atunci vor fi necesare alegeri anticipate”, a explicat politicianul, citat de agenţia PAP preluată de dpa.

Totul a pornit de la proiectul legii privind desfiinţarea crescătoriilor de animale pentru blană, cuprinzând şi o largă serie de măsuri favorabile protecţiei animalelor, împotriva căreia au votat aproape 40 de deputaţi ai majorităţii guvernamentale, care l-au sfidat astfel pe influentul lider al PiS, Jaroslaw Kaczynski, cunoscut iubitor de pisici. Proiectul a fost adoptat în final cu sprijinul unor deputaţi din opoziţia liberală.

PiS nu dispune singur în Sejm decât de 197 din cele 460 de locuri, guvernând cu sprijinul formaţiunilor Polonia Unită (19 mandate) şi Acord (18 mandate).

Legea a fost criticată în special de către Polonia Unită, o formaţiune mai conservatoare decât PiS. Alte iniţiative recente, precum retragerea din Convenţia de la Istanbul (Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice) şi acţiunile anti-LGBT pot fi de asemenea atribuite politicienilor acestui partid satelit al PiS.

În cazul unor alegeri anticipate, facţiunile rebele nu vor fi incluse pe listele electorale ale PiS, a menţionat Terlecki.

Citeşte şi: Trump vrea o comisie pentru promovarea ‘educaţiei patriotice’

Creşterea animalelor pentru blană este o industrie importantă în Polonia, al treilea producător de blană după China şi Danemarca, potrivit ONG-urilor. Polonia este, de asemenea, un important exportator de carne kosher către Israel şi comunităţile evreieşti europene.

Următoarele alegeri legislative din Polonia ar urma să se desfăşoare în mod normal în 2023.

Coaliţia tripartită aflată la guvernare la Varşovia este de mai multe săptămâni scena unei lupte pentru putere, în perspectiva unei posibile remanieri a actualului executiv.