DISTRIBUIȚI
Parliament.uk

Legea prin care parlamentarii britanici pro-europeni încearcă să-l împiedice pe premierul conservator Boris Johnson să decidă un Brexit fără acord pe  31 octombrie a trecut miercuri seară de un vot preliminar în Camera Comunelor, transmit agenţiile internaţionale de presă, potrivit agerpres.

Textul, propus de opoziţie şi de un grup de conservatori rebeli, a primit 329 de voturi pentru şi 300 împotrivă. Miercuri va avea loc încă un vot de adoptare a legii, iar dacă şi acesta va fi favorabil actul normativ va ajunge în Camera Lorzilor, unde urmează să fie dezbătut probabil timp de mai multe zile.


Citește și : Iranul dă un răgaz Uniunii Europene pentru salvarea acordului nuclear

Actul normativ pe care Johnson îl numeşte ”legea capitulării”, argumentând că UE nu le va mai face nicio concesie britanicilor ştiind că aceştia nu vor putea ieşi din UE fără un acord, l-ar obliga pe şeful guvernului de la Londra să ceară o nouă amânare a Brexitului până la 31 ianuarie 2020, dacă, până la 19 octombrie, premierul nu reuşeşte să obţină un nou acord cu UE sau nu primeşte aprobarea parlamentului pentru o retragere fără acord.

După ce marţi seară o alianţă transpartinică, căreia i s-au raliat şi 21 de deputaţi conservatori, a condus la adoptarea unei moţiuni care a permis votul asupra acestei legi în Camera Comunelor, Johnson a cerut miercuri convocarea alegerilor anticipate pentru 15 octombrie, pentru care însă are nevoie de o majoritate de două treimi în acest for legislativ.