DISTRIBUIȚI
AFP

Negocierile dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit privind relaţiile viitoare dintre ele post-Brexit sunt blocate din cauza intransigenţei şi a lipsei de realism din partea Londrei, a denunţat marţi ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian, citat de AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

”Negocierile nu avansează din cauza atitudinii intransigente şi nerealiste a Regatului Unit”, a spus Le Drian într-un discurs în faţa ambasadorilor Franţei în ţările europene, alături de omologul său german Heiko Maas.


Citește și : SUA se apropie de pragul de şase milioane de cazuri de coronavirus

Şeful diplomaţiei franceze a afirmat că Uniunea Europeană este mai unită ca oricând în dorinţa de a încheia cu Londra un acord ambiţios privind relaţiile post-Brexit, dar a precizat că acum ”mingea se află în curtea” britanicilor.

Negocierile dintre Bruxelles şi Londra vor fi reluate la 7 septembrie şi vor continua până pe 2 octombrie, înaintea unui summit în care liderii statelor membre UE speră să valideze un acord cu Londra.

Principalele divergenţe se referă la solicitarea Bruxellesului ca în schimbul unui acord de liber schimb fără cote şi taxe vamale Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar pentru a evita o posibilă concurenţă neloială din partea britanicilor pe piaţa europeană, şi dosarul pescuitului.

Bruxellesul doreşte un acord extins care să includă norme ale UE privind concurenţa, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra ar vrea doar un acord clasic de comerţ liber.

Citește și : Testare gratuită pentru Covid pe străzile din Paris

Premierul britanic Boris Johnson a respins posibilitatea unei prelungiri a perioadei de tranziţie post-Brexit, care se încheie pe 31 decembrie, Regatul Unit continuând să aplice până atunci regulile UE. Dacă până la finalul acestei perioade nu se va încheia un acord, relaţiile economice dintre UE şi Regatul Unit vor fi supuse exclusiv regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului.