DISTRIBUIȚI
YouTube

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat miercuri că Franţa este ”atentă ca spiritul de responsabilitate şi de demnitate ce prevalează în Algeria de la debutul manifestaţiilor să poată continua să se manifeste liber”, relatează AFP, potrivit agerpres.

Într-o convorbire online pe site-ul revistei Le Point, şeful diplomaţiei franceze adaugă faptul că ”soluţia este dialogul democratic”. ”În aceste momente istorice, vom continua să fim atenţi la Algeria şi la aspiraţiile algerienilor, într-un spirit de respect şi prietenie ce caracterizează relaţiile franco-algeriene”, potrivit ministrului.


Citește și : Un raport guvernamental sugerează că Marea Britanie nu va fi pregătită de Brexit nici la sfârşitul lui octombrie

”Singura dorinţă a Franţei este ca algerienii să poată găsi împreună căile unei tranziţii democratice. Aceasta este ceea ce noi dorim pentru Algeria şi aceasta este ceea ce noi sperăm, ţinând cont de legăturile profunde care ne ataşează de această ţară. Suntem încrezători în spiritul de responsabilitate şi de demnitate ce prevalează de la începutul manifestaţiilor şi care suscită admiraţie”, a mai spus Le Drian.

Joia trecută, înainte de cea de-a 16-a zi de vineri consecutivă de contestare populară ce a reunit o mulţime imensă, îndeosebi la Alger, preşedintele algerian interimar, Abdelkader Bensalah, a adresat un apel la dialog clasei politice în ansamblu, în scopul de a defini modalităţile de organizare, ”în cele mai bune intervale de timp”, a prezidenţialelor pentru a-l alege pe succesorul lui Abdelaziz Bouteflika.

După 20 de ani la conducerea Algeriei, Boutefllika a demisionat pe 2 aprilie în condiţiile unei mişcări de contestare inedită. Plecarea sa din funcţie nu i-a calmat pe manifestanţi, care defilează din 22 februarie şi resping orice scrutin înainte de plecarea aparatului de stat în ansamblu, moştenit de la Bouteflika şi care îl are în frunte pe Bensalah.

Citește și : Budapesta îşi vede interesul şi face lobby pentru integrarea în UE a Albaniei şi Macedoniei de Nord

Luările de poziţie ale Franţei, fostă putere colonială, în dosarul algerian, tradiţional foarte prudente din cauza legăturilor istorice dintre cele două ţări, sunt scrutate cu lupa de cealaltă parte a Mediteranei.

Poziţia Parisului este de a nu fi tentat de ”nici o ingerinţă”, asigurând totodată de a nu da dovadă ”de nici o indiferenţă” faţă de această ţară, potrivit unei expresii folosite în martie de către premierul francez Edouard Philippe.