DISTRIBUIȚI

Ministrul francez al afacerilor externe Jean-Yves Le Drian a anunţat marţi că un „pachet financiar” va fi mobilizat de UE pentru a ajuta ţările cele mai vulnerabile, în special din Africa, să facă faţă pandemiei de Covid-19, informează AFP, scrie agerpres.

„Vom avea ocazia de a mobiliza un adevărat pachet financiar, de asistenţă, pentru a evita ca epidemia să se mute în regiuni sau subcontinente care astăzi nu sunt contaminate, dar care mâine ar putea fi din nou un risc pentru noi”, a declarat Le Drian în Adunarea Naţională a Franţei, evocând viitorul Consiliu European al şefilor de stat şi de guvern ce se va reuni joi.


Citește și : Benzinăriile din Italia vor începe să se închidă de miercuri

Pachetul ţine de „cooperarea internaţională şi susţinerea indispensabilă care trebuie adusă ţărilor terţe cele mai vulnerabile, pentru că ele vor avea nevoie foarte repede de aceasta, mă gândesc în special la Africa”, a adăugat Jean-Yves Le Drian.

„Aceasta este atât o problemă de solidaritate, cât şi o chestiune de interes pentru securitatea noastră”, a subliniat el.

UE lucrează de asemenea la repatrierea europenilor blocaţi în numeroase ţări după închiderea frontierelor, prin acţiuni comune la nivel sanitar, în special prin achiziţii grupate de materiale de protecţie, şi la un plan masiv de susţinere a economiei, a amintit Le Drian.

Citește și : Egiptul impune interdicţia de circulaţie pe perioada nopţii

Experţii în domeniul sănătăţii sunt îngrijoraţi de situaţia din Africa subsahariană, unde coronavirusul a fost detectat în zeci de ţări şi unde infrastructurile medicale sunt deficitare.

Africa număra oficial luni seara peste 1.600 de cazuri şi circa 50 de decese cauzate de Covid-19. Cifrele sunt destul de mici comparativ cu bilanţul mondial de până acum al pandemiei, însă progresia virusului este una rapidă, testele sunt insuficiente, iar serviciile de gestionare a crizei sunt prost sau deloc pregătite.