DISTRIBUIȚI
afp

Un ”anumit progres” s-a înregistrat la negocierile desfăşurate luni la Moscova între principalii doi lideri beligeranţi din Libia, dar nu s-a reuşit încheierea unui armistiţiu necondiţionat şi pe termen nelimitat, a anunţat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, relatează agenţiile AFP şi Reuters, scrie agerpres.

Şeful guvernului libian recunoscut de ONU, Fayez al-Sarraj, a semnat acordul de încetare a focului, dar omul forte din estul Libiei, mareşalul Khalifa Haftar, a cerut un timp suplimentar de gândire până marţi dimineaţă, potrivit lui Lavrov şi omologului său turc, Mevlut Cavusoglu.


Citește și : Marea Britanie poate continua relaţia cu Huawei fără să compromită legăturile cu SUA

Fayez al-Sarraj, şeful Guvernului de Uniune Naţională (GNA) recunoscut de ONU, şi Khalifa Haftar, liderul aşa-numitei Armate Naţionale Libiene (ANL), nu au avut nicio întâlnire directă în timpul negocierilor desfăşurate luni la Moscova şi care au durat circa şapte ore. Pe lângă miniştrii Lavrov şi Cavusoglu, tratativele au fost intermediate şi de miniştrii apărării rus şi turc, Serghei Şoigu şi Hulusi Akar.

Rusia şi Turcia au cerut părţilor angajate în conflictul armat din Libia să încheie un armistiţiu care să creeze premisele soluţionării acestui conflict.

Deşi acordul de încetare a focului nu a fost semnat de mareşalul Khalifa Haftar, care desfăşoară de nouă luni o ofensivă militară pentru cucerirea capitalei Tripoli, el a evaluat documentul ”în mod pozitiv” şi ”s-a obţinut un anumit progres”, a estimat Serghei Lavrov.

Citește și : Ţările care au avut cetăţeni la bordul avionului doborât de iranieni vor discuta o posibilă acţiune pe plan legal

După ce cu opt ani în urmă NATO a contribuit militar la victoria diferitelor grupări armate eterogene împotriva dictatorului Muammar Gaddafi, Libia este astăzi un stat eşuat în care autoritatea guvernului recunoscut internaţional se reduce la capitala Tripoli, încercuită de trupele lui Haftar, în timp ce estul ţării este controlat de acesta din urmă, iar numeroasele grupări armate îşi dispută supremaţia şi se finanţează prin operaţiuni de contrabandă, în special trafic cu migranţi care doresc să ajungă în Europa.