DISTRIBUIȚI

La ora actuală nu există niciun fel de ‘statalitate’ în Libia, aceasta fiind distrusă în 2011 de către Alianţa Nord-Atlantică, a declarat marţi ministrul de externe rus Serghei Lavrov, care efectuează o vizită în Sri Lanka, potrivit RIA Novosti, transmite şi agerpres.

‘Noi – dar în primul rând poporul libian – suportăm şi astăzi consecinţele acestei aventuri criminale şi ilegale’, a afirmat Lavrov într-o conferinţă de presă după discuţiile purtate cu omologul său srilankez Dinesh Gunawardena.


Citeşte şi: Accident de metrou în Napoli (VIDEO)! Cel puţin 13 oameni sunt răniţi!

Moscova, întărită de succesele sale în Siria, şi-a sporit considerabil influenţa în Orientul Mijlociu şi intenţionează să recâştige terenul pierdut în Libia, profitând de eşecul occidental privind pacificarea ţării după nouă ani de la răsturnarea de la putere a colonelului Muammar Gaddafi.

‘Poporul libian ar avea de câştigat dacă Libia ar deveni o a doua Sirie’, a declarat Lavrov în conferinţa de presă de la Colombo (capitala srilankeză), întrebat dacă există riscul ca Libia să devină o a ‘doua Sirie’, aşa cum se teme Occidentul, potrivit TASS.

Vezi şi: Un autobuz plin cu pasageri a fost înghiţit brusc de o alunecare de teren (VIDEO). Şase oameni au murit!

‘De vreme ce aţi comparat cele două ţări, pot să spun că Siria, datorită ajutorului intens al Federaţiei Ruse, care a răspuns la o solicitare a guvernului legitim sirian, a evitat soarta pregătită de NATO libienilor’, a declarat Lavrov, adăugând că, la ora actuală, circa 90% din teritoriul Siriei se află sub controlul guvernului legitim de la Damasc.

‘O altă diferenţă între situaţia siriană şi cea libiană, şi nu în favoarea Libiei, este procesul politic pe care am reuşit să îl demarăm şi care a devenit posibil datorită atitudinii responsabile a tuturor partidelor siriene, cu sprijinul jucătorilor externi’, a mai afirmat şeful diplomaţiei ruse, citat de TASS.