DISTRIBUIȚI

Secretarul de stat american Mike Pompeo va aborda situaţia din Venezuela la începutul săptămânii viitoare cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, în cadrul unei reuniuni în Finlanda, a anunţat joi un responsabil american, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Cei doi urmează să participe luni şi marţi la reuniunea ministerială Consiliul Arctic din Rovaniemi, în nordul Finlandei.


Citește și : Moscova i-a cerut lui Maduro să nu părăsească Venezuela (Lavrov)

‘Mă aştept ca secretarul de stat şi el (Lavrov) bineînţeles să aibă ocazia să discute’ şi ‘Venezuela face parte din această discuţie’, a declarat presei, sub rezerva anonimatului, responsabilul citat.

Ei vor discuta mai pe larg despre ‘îngrijorările noastre privind atitudinea Rusiei în special faţă de Ucraina şi cu siguranţă faţă de Venezuela’, a adăugat acesta.

În cursul unei convorbiri telefonice avute miercuri cu Serghei Lavrov, Mike Pompeo a acuzat Moscova că are o atitudine ‘destabilizatoare faţă de Venezuela şi faţă de relaţiile bilaterale SUA/Rusia’, potrivit Departamentului de Stat.

Şeful diplomaţiei americane a cerut de asemenea Rusiei să pună capăt sprijinului său pentru Nicolas Maduro, preşedintele venezuelean a cărui legitimitate Washingtonul o contestă şi-l vrea plecat de la putere.

Serghei Lavrov a reacţionat denunţând în cursul aceleiaşi convorbiri telefonice ‘influenţa distructivă’ a Statelor Unite în Venezuela, apreciind că ‘ingerinţa Washingtonului’ reprezintă o ‘încălcare flagrantă a dreptului internaţional’, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe rus. El a criticat totodată ameninţarea SUA cu o intervenţie americană în Venezuela.

Mike Pompeo a declarat marţi că Nicolas Maduro era pregătit să se îmbarce marţi dimineaţă în avionul care urma să-l ducă în Cuba, la presiunea opoziţiei, dar că a fost îndemnat de Rusia să rămână în ţară. Joi, ministrul rus de externe a dezminţit această informaţie, conform TASS.

Citește și : Viktor Orban va fi primit de Donald Trump, la Washington