DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: Russia's Foreign Minister Sergei Lavrov speaks during a news conference following talks with the United Arab Emirates' Foreign Minister Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan in Moscow, Russia March 17, 2022. REUTERS/Evgenia Novozhenina/Pool/File Photo

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că Rusia va răspunde prin măsuri similare la expulzarea a 70 de diplomaţi ruşi din Bulgaria, care au fost declaraţi personae non gratae pentru presupuse activităţi de spionaj, relatează EFE, potrivit agerpres.  

‘Evident, vom acţiona cu reciprocitate faţă de colegii noştri bulgari’, a subliniat Lavrov într-o conferinţă de presă comună cu ministrul venezuelean de externe Carlos Faria.


Citește și : Lukaşenko amenință cu represalii militare împotriva oricui ar ataca Belarusul

‘Persoanele pe care Bulgaria le-a expulzat ilegal, declarându-le personae non gratae, au asigurat în cea mai mare parte activitatea esenţială a misiunii noastre diplomatice’ din Sofia, susţine şeful diplomaţiei ruse.

La ora actuală, ‘după acest spectacol – absolut ilegal, în opinia noastră – ambasada nu mai poate funcţiona în mod normal’, a explicat el.

Lavrov susţine că decizia Sofiei de a-i expulza pe aceşti diplomaţi ruşi ‘nu a fost luată în mod independent’ de către premierul demisionar, proeuropeanul Kiril Petkov, întrucât acesta are ‘o orientare deschisă şi fără ambiguitate proamericană, fiind pregătit să răspundă la orice dorinţă a patronului său’.

Cei 70 de diplomaţi ruşi au părăsit duminică teritoriul Bulgariei la bordul a două avioane închiriate de Moscova, după ce Kremlinul ameninţase că va rupe relaţiile cu Sofia dacă aceste expulzări nu vor fi revocate.

Citește și : Zelenski face apel la sprijin internaţional pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei după încheierea războiului

Anterior, ambasadoarea Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, a declarat că va propune conducerii Rusiei să închidă misiunea diplomatică rusă la Sofia.