DISTRIBUIȚI
wikipedia

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat vineri că ţara sa aşteaptă de la SUA clarificări cu privire la anunţata lor retragere din Siria, informează EFE, potrivit agerpres.

”Sper ca, prin intermediul canalelor de comunicare existente, Washingtonul să ne explice care este ideea (cu retragerea)”, a transmis şeful diplomaţiei ruse într-o conferinţă de presă comună cu ministrul de externe iordanian Ayman Safadi. Lavrov a adăugat că ”speră ca vorbele să se transforme în fapte” şi a amintit că ”americanii nu-şi respectă întotdeauna promisiunile”.


Citește și : O furtună a perturbat traficul aerian în centrul SUA

La 19 decembrie, preşedintele american Donald Trump a anunţat că trupele SUA vor părăsi Siria, iar patru zile mai târziu Pentagonul a informat că a început deja oficial procesul de retragere a efectivelor americane din Siria, unde SUA au desfăşurat circa 2.000 de militari.

Pe de altă parte, Lavrov a criticat Occidentul pentru refuzul de a participa la reconstrucţia Siriei, lucru ce ar permite întoarcerea refugiaţilor în ţara lor, în condiţii demne. ”Consider că acest refuz intră în contradicţie cu normele dreptului internaţional şi al drepturilor omului”, a apreciat Lavrov, care a subliniat că Moscova ”a ajutat deja guvernul sirian să creeze condiţii normale de viaţă”.

În altă ordine de idei, Kremlinul a calificat vineri drept pozitivă intrarea armatei siriene într-un sector din nordul ţării, după un apel la ajutor venit din partea forţelor kurde, ameninţate de o ofensivă a Turciei, apreciind că aceasta contribuie la o ”stabilizare a situaţiei”. ”Desigur, aceasta vine în sensul unei stabilizări a situaţiei. Extinderea zonei de control al forţelor guvernamentale (…) constituie fără nicio îndoială o tendinţă pozitivă”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP.

Armata siriană a informat că a intrat vineri în Manbij, după ce miliţiile kurde Unităţile de Protecţie Populară (YPG) i-au cerut preşedintelui sirian Bashar al-Assad să le protejeze oraşul – situat în nordul Siriei şi pe care kurzii îl controlau până acum – de o ofensivă anunţată din partea Turciei.

Armata siriană a anunţat într-un comunicat de presă că va garanta ”securitatea deplină pentru toţi cetăţenii sirieni şi pentru toţi cei prezenţi în zonă”.

Citește și : Marina Regală australiană a capturat peste 900 kilograme de heroină în Marea Arabiei

YPG a anunţat la rândul său că şi-a retras trupele din regiunea Manbij, una dintre zonele asupra căreia Turcia pregăteşte o ofensivă, şi că va ceda controlul oraşului forţelor guvernamentale.

Manbij este un oraş strategic în provincia Alep, în apropiere de frontiera turcă, şi era controlat de YPG din 2016, când miliţiile kurde au reuşit să alunge din localitate SI cu ajutorul SUA şi al coaliţiei internaţionale.