DISTRIBUIȚI
Sputnik

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a criticat vineri ”mentalitatea colonială” a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul său din această ţară africană condusă de o juntă militară, Abdoulaye Diop, relatează agenţiile AFP şi EFE, potrivit agerpres.

”Colegii noştri francezi încearcă să dicteze către Mali cu cine pot avea relaţii şi cu cine nu pot avea. Aceasta este inacceptabil. Africa este zona de responsabilitate, zone de influenţă, zona de interese a UE. Dar eu, desigur, nu pot accepta astfel de argumente”, a indicat Lavrov.


Citește și : Noul preşedinte al Timorului de Est vrea extinderea cooperării cu China

”Am acordat o atenţie specială aspectelor practice ale organizării livrărilor de grâu, îngrăşăminte minerale şi petrol de către Rusia”, întrucât statul Mali are dificultăţi în a le procura din cauza ”sancţiunilor ilegale occidentale”, a insistat ministrul rus la o conferinţă de presă comună cu omologul său din Mali.

Junta care a preluat puterea la Bamako are relaţii tensionate cu partenerii internaţionali, inclusiv cu organismele regionale şi UE, care au sancţionat statul Mali pentru neorganizarea alegerilor după două lovituri de stat, prima în 18 august 2020, urmată anul trecut în iunie de o alta prin care a fost destituit guvernul de tranziţie.

Aceste tensiuni au escaladat după ce autorităţile provizorii din Mali au rupt tratatul de cooperare militară cu Franţa şi s-au înţeles cu grupul paramilitar rus Wagner ca acesta să desfăşoare mercenari în Mali.

Şeful diplomaţiei ruse a promis vineri că Rusia este pregătită să sprijine guvernul de la Bamako ”pentru creşterea capacităţilor de luptă ale forţelor armate din Mali”, în special prin formarea militarilor şi poliţiştilor.

Citește și : Un înalt oficial nipon, ARESTAT pentru o presupusă agresiune într-un tren

Lavrov a remarcat ”riscul real de apariţie a unor enclave de anarhie unde vor acţiona liber combatanţi ai unor grupări armate ilegale” în această ţară din Sahel unde sunt foarte active grupări islamiste.

Pe lângă seceta, inundaţiile, conflictele armate şi pandemia COVID-19, actualul război pornit de Rusia împotriva Ucrainei a agravat riscurile de foamete în această parte a Africii şi în alte zone ale lumii din cauza diminuării semnificative a exporturilor de cereale din Ucraina şi chiar din Rusia.