DISTRIBUIȚI
Sputnik International

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov va sosi în Turcia pe 8 iunie pentru a discuta crearea unor ‘coridoare securizate’ pentru transportul cerealelor ucrainene, a anunţat marţi omologul său turc Mevlüt Cavusoglu, informează AFP, potrivit agerpres.

‘Lavrov va veni în Turcia pe 8 iunie împreună cu o delegaţie militară pentru a discuta, între altele, despre instaurarea de coridoare securizate pentru transportul cerealelor. Acesta este chestiunea cea mai importantă’, a afirmat Cavusoglu, care vrea să creeze ‘un centru de observare a coridoarelor la Istanbul’.


Citeşte şi: Cum A POMPAT China miliarde de dolari în Caraibe – Black News

Ministrul nu a precizat ce formă ar putea lua această observare şi nici rolul exact al Turciei.

Luni, într-o discuţie cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat dispus să lucreze cu Turcia la libera circulaţie a mărfurilor în Marea Neagră, inclusiv a cerealelor provenite din Ucraina.

Conform lui Putin, ‘partea rusă est dispusă să faciliteze tranzitul maritim fără obstacole al mărfurilor, în coordonare cu partenerii turci. Aceasta se aplică de asemenea exporturilor de cereale provenind din porturile ucrainene’.

Citeşte şi: Preşedintele Osetiei de Sud ANULEAZĂ referendumul pentru alipirea la Rusia – Black News

Turcia este principala ţară riverană Mării Negre pe coasta sudică. Traficul maritim a devenit dificil după începerea conflictului în Ucraina, din cauza blocadei impuse de marina rusă porturilor ucrainene şi a prezenţei minelor marine, dintre care unele s-au desprins şi s-au apropiat de coastele Turciei.

Deşi aliată a Ucrainei, căreia îi furnizează drone de luptă, Ankara a reuşit să menţină relaţii cu Moscova, de care depinde mai ales pentru aprovizionarea energetică.