DISTRIBUIȚI
Mediafax
MOSCOW, RUSSIA - APRIL 24: Russian Foreign Minister Sergei Lavrov attends a joint press conference with High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy Federica Mogherini (not seen) after their meeting at the guest house of Russian Foreign Ministry building in Moscow, Russia on April 24, 2017. Sefa Karacan / Anadolu Agency

Misiunea Uniunii Europene vizând împiedicarea livrărilor de arme în Libia trebuie să fie pusă în aplicare ‘în acord cu Consiliul de Securitate al ONU’, a apreciat marţi, la Roma, ministrul de externe rus Serghei Lavrov, citat de AFP şi DPA, potrivit agerpres.

Misiunea a fost aprobată luni de către miniştrii de externe din ţările membre UE. Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat că aceasta ar putea fi implementată până la sfârşitul lunii martie şi va acţiona în cadrul unui mandat al Naţiunilor Unite.


Citește și : Trump cere ca toate procesele declanşate de ancheta procurorului Mueller să fie anulate

În finalul unei reuniuni în formatul ‘2+2’ Rusia-Italia (la nivel de miniştri ai apărării şi de externe din cele două ţări), Lavrov a asigurat că a obţinut din partea Italiei o ‘explicaţie detaliată a misiunii aprobată ieri (luni) de către UE’.

În acest context, Lavrov a insistat că ‘mecanismele necesare pentru punerea în aplicare a unor astfel de decizii trebuie să fie convenite cu Consiliul de Securitate al ONU’.

El a declarat că UE nu ar trebui ‘să ia nicio măsură care ar putea fi considerată drept lipsă de respect’ faţă de Consiliul de Securitate al ONU în capacitatea sa de a menţine securitatea internaţională.

Această luare de poziţie rusă în dosarul libian intervine în timp ce UE a convenit luni asupra unui acord pentru desfăşurarea unor nave de război în estul Mediteranei pentru a împiedica livrările de arme către Libia, cu condiţia, cerută de mai multe ţări, de a nu lăsa această operaţiune navală să încurajeze traversările migranţilor către Europa.

Moscova are un rol-cheie în conflictul din Libia, întrucât este percepută ca aliată a mareşalului Khalifa Haftar, omul forte din estul libian care încearcă să răstoarne guvernul recunoscut de ONU la Tripoli.

Rusia este de asemenea unul dintre cei cinci membri permanenţi în Consiliul de Securitate al ONU şi în această calitate ar putea să-şi folosească dreptul de veto împotriva oricăreia dintre deciziile asupra Libiei.

Lavrov şi ministrul rus al apărării Serghei Şoigu se află marţi la Roma pentru discuţii cu omologii lor italieni, Luigi Di Maio şi Lorenzo Guerini.

Di Maio a declarat că misiunea de supraveghere a UE va avea o componentă terestră, pe lângă resursele navale şi aeriene, numai dacă partenerii libieni vor fi de acord cu aceasta.

‘Evident, vom avea supraveghere prin satelit şi patrule aeriene; vom avea nave pe mare; şi vom avea, dacă părţile libiene vor autoriza aceasta, posibilitatea de a efectua patrulări la frontiere’, a adăugat el.

Această nouă misiune, care va înlocui operaţiunea ‘Sophia’, implementată în 2015, va fi lansată în perioada următoare.

‘Navele vor fi desfăşurate în est pentru a supraveghea armele şi nu de-a lungul rutei pe unde trec migranţii’, a precizat şeful diplomaţiei italiene Luigi Di Maio, după întâlnirea bilaterală la care au participat şi miniştrii apărării din cele două ţări.

Confruntările între facţiunile rivale libiene nu încetează de la căderea în 2011 a dictatorului Muammar Gaddafi, în urma unei revolte populare şi a unei intervenţii militare conduse de Franţa, Marea Britanie şi SUA.

Din aprilie, luptele se dau la porţile capitalei Tripoli (vest) între trupele Guvernului de uniune naţională (GNA), condus de Fayez al-Sarraj, şi forţele mareşalului Haftar, care a lansat o ofensivă pentru a cuceri capitala.

Citește și : Procesul lui Netanyahu va începe la 17 martie

În afară de Rusia, mareşalul Haftar este susţinut de Emiratele Arabe Unite (EAU), Egipt şi Iordania, în timp ce GNA, recunoscut de ONU, beneficiază de susţinerea Turciei şi a Qatarului.

Un armistiţiu a fost instituit la 12 ianuarie şi s-au făcut promisiuni la conferinţa internaţională de la Berlin din 19 ianuarie de a se pune capăt ingerinţelor străine, de a încuraja negocierile şi de a respecta embargoul asupra armelor.

Cu toate acestea, lupte sporadice au loc aproape zilnic în apropiere de Tripoli şi armele continuă să intre în ţară.