DISTRIBUIȚI
Hotnews

Livrarea de către Londra Ucrainei a unor muniţii ce conţin uraniu sărăcit, evocată recent de o responsabilă britanică, ar constitui „o agravare serioasă” a conflictului, a atenţionat miercuri şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, informează AFP, potrivit agerpres.

„Acesta este un pas spre o agravare suplimentară, o agravare serioasă” a conflictului, a declarat Serghei Lavrov în timpul unei conferinţe de presă la Soci, în sudul Rusiei, evocând consecinţe asupra sănătăţii populaţiei şi un risc de contaminare a solurilor.


Citește și : Kyriakos Mitsotakis anunţă luna alegerilor din Grecia

Ministrul de stat britanic pentru apărare, Annabel Goldie, a afirmat luni că unele din obuzele cu care vor fi echipate cele 14 tancuri Challenger 2 pe care Marea Britanie le va oferi Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia vor fi obuze perforante care conţin uraniu sărăcit.

Muniţiile cu uraniu sărăcit, folosite în bombardamentele NATO asupra fostei Iugoslavii în 1999, sunt utilizate în proiectilele antitanc, având o eficienţă deosebită în perforarea blindajelor. Aceste proiectile au însă efecte foarte nocive pentru sănătatea oamenilor din zonele unde sunt folosite.

Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat marţi că Rusia va „răspunde corespunzător” dacă Marea Britanie va furniza Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit, în timp ce ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a avertizat că rămân tot mai puţini paşi de făcut înaintea unei potenţiale „coliziuni nucleare” între Rusia şi Occident.

Serghei Lavrov a evocat la rândul său, miercuri, războaiele din fosta Iugoslavie din anii 1990 unde au fost utilizate obuze cu uraniu sărăcit.

„Toată lumea îşi aminteşte cum, în timpul conflictului din Iugoslavia, zeci de mii de civili şi cei care au utilizat aceste muniţii au avut de suferit. (…) A avut loc o înmulţire a cazurilor de cancer, solurile au fost contaminate”, a declarat Lavrov.

„Utilizarea de muniţii cu uraniu sărăcit ar reduce drastic sau chiar va distruge capacitatea Ucrainei de a produce hrană necontaminată”, a adăugat ministrul rus al afacerilor externe.

Citește și : Varşovia spune că axa Rusia-China este periculoasă

Organizaţia antinucleară bitanică Campaign for Nuclear Disarmament a condamnat marţi livrarea de muniţii cu uraniu sărăcit, apreciind că aceasta ar constitui „un dezastru de mediu şi sanitar suplimentar pentru cei care locuiesc în centrul conflictului”.

Potrivit Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), uraniul sărăcit este un „metal greu, chimic şi radiologic poluant”.