DISTRIBUIȚI

Miniştrii de externe armean şi azer se află miercuri în Rusia pentru consultări diplomatice cu Moscova cu privire la conflictul din Nagorno-Karabah, după eşecul a două încetări ale focului, informează France Presse, potrivit agerpres.

Ministrul armean de externe Zohrab Mnatsakanian se va întâlni cu omologul său rus Serghei Lavrov pentru a evoca ‘instituirea unui acord de încetare a focului’, a indicat purtătoarea de cuvânt a şefului diplomaţiei de la Erevan.


Citeşte şi: Preşedintele Bulgariei se autoizolează în aşteptarea unui test de coronavirus

La rândul său, diplomaţia de la Baku a comunicat că ministrul Jeyhun Bairamov se va afla şi el la Moscova miercuri pentru ‘consultări cu partea rusă’.

Deocamdată nu a fost anunţată nicio întâlnire comună. Precedenta, de la 9 octombrie, a rezultat într-un acord de încetare a focului umanitar ce urma să intre în vigoare a doua zi, dar a rămas literă moartă. O a doua încetare a focului a eşuat o săptămână mai târziu.

Luni, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a calificat drept ‘inacceptabilă’ continuarea confruntărilor, declarând că Rusia, Azerbaidjan şi Armenia lucrează la un mecanism de control al încetării focului.

Potrivit AFP, Mnatsakanian şi Bairamov au prevăzute vineri întâlniri separate la Washington cu secretarul de stat Mike Pompeo.

În paralel, o ştire a agenţiei Reuters informează miercuri că preşedintele Armeniei, Armen Sarkissian, a plecat spre Bruxelles pentru discuţii cu oficiali ai NATO şi ai Uniunii Europene cu privire la conflictul din Nagorno-Karabah.

Potrivit unui comunicat al preşedinţiei armene, Sarkissian se va întâlni cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Armenia aşteaptă de la liderii NATO şi UE să facă ‘tot posibilul’ pentru a opri luptele şi a ‘aduce la viaţă’ un acord de încetare a focului, arată comunicatul.

Citeşte şi: Pandemia grăbeşte transferul muncii de la oameni la roboţi

Rusia, SUA şi Franţa sunt mediatorii istorici din Grupul de la Minsk ai conflictului din Nagorno-Karabah.

Potrivit unor bilanţuri parţiale, noile confruntări s-au soldat cu peste 800 de morţi, printre care în jur de o sută de civili, deşi fiecare tabără susţine că a ucis mii de inamici.

Azerbaidjanul afirmă că a recuperat teritorii în ultimele lupte, fără a obţine totuşi o victorie militară decisivă.