DISTRIBUIȚI
Mediafax
MOSCOW, RUSSIA - APRIL 24: Russian Foreign Minister Sergei Lavrov attends a joint press conference with High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy Federica Mogherini (not seen) after their meeting at the guest house of Russian Foreign Ministry building in Moscow, Russia on April 24, 2017. Sefa Karacan / Anadolu Agency

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat vineri că doborârea din greşeală de către Iran săptămâna trecută a unei aeronave ucrainene a survenit în timp ce Teheranul era alertat de relatări privind prezenţa unor avioane militare americane invizibile în zonă, informează Reuters, scrie agerpres.

„Cel puţin şase avioane de luptă F-35 (ale SUA – n. red. Reuters) erau în aer în zona frontierei iraniene” în momentul în care Iranul a tras cu rachete asupra avionului companiei Ukraine International Airlines, a arătat Lavrov. „Informaţia mai trebuie verificată, dar ţin să subliniez tensiunea existentă întotdeauna în astfel de situaţii”, a adăugat el.


Citește și : Putin pleacă la Berlin pentru discutarea conflictului din Libia

Catastrofa zborului 752, în urma căreia au murit toţi cei 176 de pasageri şi membri ai echipajului aflaţi la bord, a declanşat proteste în Iran, împotriva regimului islamic. Militarii iranieni au recunoscut că au doborât accidental aeronava civilă.

La conferinţa de presă anuală de la Moscova, ministrul rus de externe a vorbit despre o eroare umană şi a precizat că nu încearcă să găsească nimănui scuze pentru cele întâmplate. El a afirmat însă că este importantă înţelegerea contextului. Cu numai câteva ore înainte, Iranul atacase cu rachete două baze militare din Irak, unde se aflau militari americani, iar forţele iraniene erau pregătite pentru o ripostă din partea SUA.

Citește și : Iranul este gata să trimită în Ucraina cutiile negre ale avionului doborât

„Există informaţii că iranienii se aşteptau la un nou atac din partea Statelor Unite după lovitură, însă nu ştiau sub ce formă ar putea avea loc”, a explicat Lavrov.