DISTRIBUIȚI

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că NATO ”ţine cont de teritoriile Finlandei şi Suediei în cadrul planurilor sale militare de extindere spre est” de ani de zile şi, prin urmare, aderarea celor două ţări la alianţă ”nu reprezintă nicio diferenţă”, relatează agenţia de presă rusă TASS, citată de CNN , scrie news.ro .  

”Finlanda, Suedia şi alte ţări neutre participă de ani de zile la exerciţiile militare ale NATO. NATO a luat în considerare teritoriile lor în planificarea extinderii sale spre est”, a declarat Serghei Lavrov, marţi, potrivit agenţiei de presă de stat TASS.


Citește și : Putin: Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO nu este o problemă pentru Rusia

”În acest context, se pare că nu mai reprezintă nicio diferenţă (în legătură cu integrarea lor în NATO)”, a adăugat ministrul rus de Externe.

Vorbind în cadrul unei conferinţe educaţionale organizată de societatea rusă Znanie (”Cunoaştere”) la Moscova, Lavrov a subliniat că Rusia nu înţelege de ce Finlanda şi Suedia ar trebui să îşi facă griji în privinţa securităţii lor.

”Din acest motiv, vedem decizia lor, pe care Washington şi NATO au încercat cu siguranţă să o influenţeze, ca pe o mişcare geopolitică în contextul izolării Rusiei şi al implementării planurilor NATO de a-şi extinde activităţile în regiunea arctică”, a mai spus şeful diplomaţiei ruse.

”De altfel, preşedintele finlandez şi ambasadorii finlandezi de pretutindeni au spus că nu văd ameninţări din partea Rusiei. Aderarea la NATO provine din schimbările în situaţia de securitate din Europa. Dar nu există nicio logică în acest sens”, a precizat el.

De aceea, Rusia va observa modul în care NATO foloseşte teritoriile Finlandei şi Suediei şi ”va trage propriile concluzii”, a dat asigurări Lavrov.

Citește și : Germania menţine OBLIGATIVITATEA măştii în aeroporturi şi aeronave

Guvernul finlandez a anunţat, duminică, că intenţionează să adere la NATO, iar, marţi, ministrul de Externe al Suediei a semnat o cerere prin care declară că ţara doreşte să adere la Alianţa Nord-Atlantică.

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a reiterat marţi ”sprijinul ferm” al Consiliului European cu privire la cererea ambelor ţări de aderare la NATO.